Što mislite o konobarima u Podgorici? Pogledajte rezultate ankete

Na pitanje kakva smatraju da je usluga u kafićima, 36 od 50 ispitanika je izjavilo da je usluga različita od kafića do kafića
157 pregleda 0 komentar(a)
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.08.2011. 15:29h

Nevladino udruženje “Ispod duge” sprovelo je neformalnu anketu o usluzi u podgoričkim kafićima, koja je pokazala da su građani smatraju da je neophodno donošenje posebnog pravilnika o ponašanju konobara.

"Pedeset upitnika podijeljeno je građanima, koji su mogli da se izjasne o tome kakva je usluga u kafićima, te da li smatraju da je neophodno donošenje posebnog pravilnika o ponašanju konobara.

Na pitanje kakva smatraju da je usluga u kafićima, 36 od 50 ispitanika je izjavilo da je usluga različita od kafića do kafića i da je ne mogu svrstati ni u odličnu, ni u lošu, dok se 10 njih izjasnilo da je usluga odlična, a 4 da je loša.

Ona je kazala da je na pitanje “Da li Vam se ikada dogodilo da konobara čekate 10 i više minuta” 39 od 50 ispitanika je odgovorilo potvrdno

Sugrađani takođe smatraju da je neophodno donošenje posebnog pravilnika o ponašanju konobara, jer je na to pitanje potvrdno odgovorilo čak 32 ispitanika", saopštila je izvršna direktorica NVO „Ispod duge” Ana Đurović.

Ona je kazala da je na pitanje “Da li Vam se ikada dogodilo da konobara čekate 10 i više minuta” 39 od 50 ispitanika je odgovorilo potvrdno.

"Na pitanje “Da li Vam se dogodilo da Vam konobar ne vrati tačan kusur ili Vam uopšte ne vrati kusur” 27 ispitanika je potvrdno odgovorilo. Postavljeno je i pitanje “Da li Vam se ikada dogodilo da Vam konobari ne kažu dobar dan/doviđenja pri ulasku/izlasku iz kafića”, potvrdno je odgovorilo 36 od 50 ispitanika.

Interesantan je podatak da na neljubaznost konobara ili lošu uslugu veliki broj naših ispitanika, čak njih 43, reaguje tako što jednostavno napuštaju kafić i odlučuju da se tamo više ne vrate, dok se samo jedan ispitanik izjasnio da u tom slučaju ide da razgovara sa vlasnikom, menadžerom lokala", kazala je Đurović.

Volonteri anonimno obilazili kafiće

Đurović je rekla da je čak 30 ispitanika reklo da bi se ponovo vratili u neki kafić, čak iako je usluga loša, a konobari ljubazni i nasmijani.

"Eto dokaza da se osmijesi i gostoljubivi domaćini pamte, o njima se priča, zbog njih se i – vraća. Pa čak kad ono drugo i ne bude savršeno", kaže Đurović.

Test je rađen isključivo za potrebe NVO “Ispod Duge”, tako da se neće javno objavljivati pojedinačni rezultati ocjene kafića

Ono što zaboravljaju, kako ističe Đurović, i vlasnici kafića, a i konobari jeste da postoji samo jedan šef, a to je kupac.

"On može svakoga otpustiti- od vlasnika, direktora pa do najnižeg službenika u hijerarhiji jednostavnom odlukom da svoj novac troši negdje drugo. Ono na šta smo obratili pažnju jeste kako se taj šef-kupac, gost, tretira u svakodnevici.

Zbog toga su volonteri anonimno obilazili kafiće u Podgorici i na osnovu opšteg utiska, ocjenjivali higijenu, uslugu i ponašanje konobara. Testirano je 30 kafića, ocjenjivani su ocjenama od jedan do pet i možemo slobodno reći da nisu pali na testu, ali se nisu ni proslavili", kazala je Đurović.

Test je rađen isključivo za potrebe NVO “Ispod Duge”, tako da se neće javno objavljivati pojedinačni rezultati ocjene kafića.

"Međutim, ukoliko vlasnici lokala žele da saznaju kako se rankiraju u očima nepristrasnih gostiju, dovoljno je da pošalju mejl sa imenom lokala i dostavićemo im besplatno ocjene, uz komentare", kazala je Đurović.

Ipak, kako je kazala Đurović, ne možemo generalno reći da je usluga očajna, spora, neljubazna, jer postoje kafići u gradu gdje je usluga na velikom nivou.

Nema dovoljno školovanih

U NVO „Ispod duge” kao problem neuslužnosti podgoričkih konobara vide, prije svega, u tome što nema dovoljan broj školovanih konobara.

Ako se ne nađe nikakav sezonski posao, uvijek ostaje mogućnost rada u jednom od kafića

"Kao i u svim ostalim poslovima, tako i u konobarstvu postoje ljudi koji su rođeni za taj posao i žele da se konstantno usavršavaju, ali ima i onih kojima bi bilo bolje da na Zavodu za zapošljavanje potraže neki drugi posao. Danas svako može da bude konobar.

Ako se ne nađe nikakav sezonski posao, uvijek ostaje mogućnost rada u jednom od kafića. Smatramo da bi se ovaj problem mogao riješiti tako što bi se organizovao neki državni kurs o pravilima ponašanja i rada konobara.

Dok se stanje u ovoj oblasti ne popravi, savjetujemo građanima i turistima da ukoliko su nezadovoljni uslugom, svoje iskustvo upišu u Knjigu žalbe koja mora postojati u svakom ugostiteljskom objektu i naravno da lokal u kome su naišli na neljubaznost i lošu uslugu izbjegavaju", kazala je Đurović.

Bonus video: