Narodi i narodnosti Jugoslavije u Nikšiću: Nekad smo imali sve

Potpredsjednik Opštine Nikšić Momčilo Mićunović kazao je da je Crna Gora imala čast da bude dio velikog antifašističkog fronta
230 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 16:17h

Kasarna na Kapinom polju u Nikšiću bila je proteklog vikenda mjesto okupljanja svih naroda i narodnosti iz bivše Jugoslavije. Manifestacija „Dani Balkanskog prijateljstva i ljubavi“, podsjećanje je na srećnija i bolja vremena, kažu organizatori.

Kape i majice sa likom Josipa Broza Tita, knjige o raspadu Jugoslavije, partizanske pjesme i kola, različiti, a svima dobro poznati jezici i poruke.

Udruženje žena antifašista Crne Gore i Klub antifašista sa Cetinja „Zvijezda“ organizovali su IV međunarodnu manifestaciju Jugoistočne Evrope „Dani Balkanskog prijateljstva i ljubavi“, koja je posvećena Danu državnosti Crne Gore i 70-godišnjici borbe protiv fašizma.

"Želim da svima onima koji misle i kažu da je balkanska ljubav nepovratna prošlost poručim da je ona naša vizija za budućnost“

„Puni smo optimizma da mi, do juče bratski narodi, treba i možemo biti bliži, jer smo upućeni jedni na druge u svim međusobnim odnosima, potrebama i interesima“, kazala je Dragica Popović, predsjednica Udruženja Antifašista Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju, potpredsjednik Opštine Nikšić Momčilo Mićunović kazao je da je Crna Gora imala čast da od prvog dana bude dio velikog antifašističkog fronta, a da je Nikšić među prvima u Crnoj Gori „upalio baklju slobode“.

„Želim da svima onima koji misle i kažu da je balkanska ljubav nepovratna prošlost poručim da je ona naša vizija za budućnost“, kazao je Hakija Abdić predsjednik Lige antifašista Jugoistočne Evrope.

On je pozvao vlade i parlamente iz svih bivših jugoslovenskih republika da ukinu državne prelaze i ispoštuju osjećanja zajedništva koja još vezuju ljude sa ovih prostora.

Najviše Slovenaca iz Sežane

U programu su učestvovali guslari Milan Vujović, kulturno umjetnička društva „Zahumlje“ iz Nikšića i „Krajina“ iz Bihaća, frulaš Zuvdija Sušić, hor iz Slovenije, i pjesnikinje Ljubica Vujović i Slavka Daković.

"Teško je preboljeti zemlju u kojoj ste imali sve“, kazala je Praštalo

Organizovane su i izložbe, sportska takmičenja, okrugli sto i promocije knjiga Hakije Abdića i Đoka Mirkovića.

Manifestaciju su pomogli Ministarstvo odbrane Crne Gore, SO Nikšić i sponzori. Među gostima je najviše bilo Slovenaca, koji su došli iz Sežane.

„Bilo nam je mnogo ljepše za vrijeme Tita nego sada. Imali smo bolje uslove i u školstvu i u zdravstvu, svi smo imali posao, bili smo srećniji“, kazao je Bojan Pahor, predsjednik SUBNOR-a iz Sežane.

I njegov drug Vinko Božeglav kazao je da žal za prošlim vremenima nikako da prođe, te da se nada da ćemo ponovo biti bez granica.

Sa njima je bila i Danica Praštalo iz Banjaluke koja sa Slovenijom ima dugogodišnje veze, jer joj tamo žive sinovi.

„Pogotovo je meni teško koja sam bila ratno siroče što više one Jugoslavije nema. Teško je preboljeti zemlju u kojoj ste imali sve“, kazala je Praštalo.

Galerija

Bonus video: