U KC godišnje se operiše 100 pacijenata zbog hormonskih poremećaja

Filipović upozorava da je najznačajniji faktor poremećaja rada štitaste žlijezde stres
823 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 08:43h

U Kliničkom centru Crne Gore godišnje se operiše oko 100 ljudi sa hormonskim poremećajima, kazao je “Vijestima” dr Aleksandar Filipović, specijalista za oblast endokrine hirurgije.

Od toga, svaki deseti pacijent koji se podvrgne zahvatu zbog poremećaja u radu žlijezda, ima problem sa patološkom gojaznošću.

Taj poremećaj vezuje se za oboljenje korijena nadbubrežne žlijezde, koje može dovesti do povišenog krvnog pritiska, poremećaja elektrolita u krvi, ali i šećerne bolesti i pataloške gojaznosti.

Oboljenje koje se liječi na taj način je i osteoporoza, hiperfunkcija paraštitastih žlijezda, koja najčešće izaziva bolove u mišićima i zglobovima, kao i pojavu kamenca u žučnoj kesici ili u mokraćnim kanalima

Takve operacije u KC-u se rade od 2003. godine, i prema trvdnjama Filipovića, ta ustanova je potpuno kadrovski i tehnički opremljen za njih.

Kako je kazao, česte su i operacije zbog poremećaja rada štitaste i paraštitaste žlijezde.

"Kada je u pitanju štitasta žlijezda, najčešće se radi o njenoj pojačanoj funkciji, koja kod pacijenata izaziva ubrzani rad srca, naglo mršavljenje, izobličenje fizionomije, suvu kožu i krhku kosu i uvećanje očnih jabučica. Kada se ne može liječiti ljekovima ili radioaktivnim jodom, pristupamo hirurškom zahvatu", objašnjava Filipović.

On je dodao da se operacijom odstranjuje štitasta žlijezda u cjelini, da je to delikatan zahvat, koji često traje po par sati.

Filipović upozorava da je najznačajniji faktor poremećaja rada štitaste žlijezde stres, ali da se u posljednje vrijeme sve češće otkrivaju poremećaju u ranoj fazi.

"Pacijenti su prilično edukovani pa se rano obraćaju ljekaru, čim primijete neke poremećeja koji mogu ukazati na nekakav hormonski poremećaj", kaže Filipović.

Oboljenje koje se liječi na taj način je i osteoporoza, hiperfunkcija paraštitastih žlijezda, koja najčešće izaziva bolove u mišićima i zglobovima, kao i pojavu kamenca u žučnoj kesici ili u mokraćnim kanalima.

"Danas sve češće i ranije otkrivamo ovo oboljenje, imamo dosta operisanih iz oblasti paraštitastih žlijezda. Operacija podrazumijeva otklanjanje jedne ili više hiperfunkcionalnih paraštitastih žlijezda. Na taj način, dovodimo metabolizam kalcijuma u normalno stanje i sprečavamo dalji razvoj savremenog oboljenja 21. vijeka", uvjerava Filipović.

Nakon operacija, pacijenti ljekovima regulišu lučenje hormona.

Nerado odstranjuju zdravu žlijezdu

Prema riječima Filipovića, poremećaji žlijezda mogu biti genetski uslovljeni.

“Genetskim ispitivanjem kod porodica oboljelih od familijarne forme medularnog karcinoma štitaste žlijezde, može se preporučiti svim nosicima tog gena preventivna operacija, iako su zdravi. To je jedina oblast medicine u kojoj radimo preventivne operacije na osnovu ranijeg genetskog ispitivanja članova porodice”, kazao je Filipović.

On je naglasio da su do sada imali samo dvije takve operacije, jer je broj tih oboljenja mali, ali i pacijenti nerado pristaju na operaciju trenutno zdrave štitaste žlijezde.

Bonus video: