Zašto je Budva naš grad?

Da li smo se mi Budvi odužili onako kako zaslužuje? Na žalost - nismo. Političke nestabilnosti nisu nam dali vremena da na pravilan način promišljamo pravce razvoja kulture

7861 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Budva naš grad
Foto: Budva naš grad

Budva je grad sa dugom istorijom. Jedan od najstarijih naseljenih gradova na Jadranu. Tokom 2500 godina preplitale su se kulture i civilizacije, ali je Budva stajala i opstajala.

Legenda kaže da je osnovao mitski kralj Kadmo iz Tebe, a u muzeju Evropske istorije u Briselu, prvi artefakt je prikaz Kadma u potrazi za svojom sestrom Evropom. Da li je Kadmo Evropu našao baš u Budvi, ili malo sjevernije - danas nije toliko važno, koliko činjenica da nas i legende i istorija vezuju baš za Evropu.

Međutim, postavlja se pitanje- da li smo se mi Budvi odužili onako kako zaslužuje? Na žalost - nismo. Političke nestabilnosti nisu nam dali vremena da na pravilan način promišljamo pravce razvoja kulture. Strateški dokument postoji i važi do 2027.godine što neki je pomak, ali nedovoljan. Potrebna je politička volja da se nešto promjeni. A mi je imamo. Naša vizija razvoja kulture ogleda se u sveobuhvatnoj promjeni svijesti i odnosu prema našem kulturno - istorijskom nasljeđu. S razlogom se kaže da društvo koje ne zna vrednovati svoju kulturnu prošlost, ne može računati na prosperitetnu budućnost.Zbog toga kultura Budve zauzima značajno mjesto u našoj viziji razvoja grada i ona će biti polazna osnova za dalje unapređenje kvaliteta turističke ponude i života svih naših građana.

Veliko nam je zadovoljstvo što je značaj broj nevladinih organizacija, slobodnih umjetnika, predstavnika nezavisne kulturne scene prepoznao naše iskreno zalaganje da se kultura stavi na primarno mjesto razvoja i što ćemo udruženim snagana zajednički raditi na tom cilju. Kao lista građana, prihvatili smo program razvoja kulture koji je nastao kao rezultat zajedničkih napora i sagledavanja nezavisne kulturne scene da se kultura u našem gradu afirmiše kroz strateški dokument koji smo potpisali sa Centrom za demokratsku kulturu iz Budve čime je postao agenda rada u narednom četvorogodišnjem mandate.

Potpisivanje memorandum o saradnji: ”Centar za kulturnu diplomatiju”, Ivan Ivanović, izvršni direktor i “Budva naš grad” Nikola Jovanović, nosilac izborne liste
Potpisivanje memorandum o saradnji: ”Centar za kulturnu diplomatiju”, Ivan Ivanović, izvršni direktor i “Budva naš grad” Nikola Jovanović, nosilac izborne liste foto: Budva naš grad

PLAN RAZVOJA KULTURE U BUDVI 2024-2028

1. Partnerstvo sa nevladinim sektorom: Ostvarivaćemo saradnju i partnerstva sa nevladinim organizacijama, umjetničkim grupama i kulturnim udruženjima kako bismo zajednički unapređivali kulturnu scenu i podržavali umjetnike.

2. Transparentnost i otvorenost: Zagovaramo transparentnost u dodjeli finansijskih sredstava za kulturne projekte, kako bi se osiguralo da se sredstva raspoređuju na pravičan i efikasan način. Takođe podržavamo otvorenu komunikaciju između kulturnih radnika, institucija i zajednice radi boljeg razumjevanja i saradnje.

3. Kreiranje programa za mlade: Razvijanje specifičnih programa, događaja i inicijativa koji su prilagođeni potrebama i interesima mladih ljudi. To može uključivati radionice, kurseve, kulturne festivale ili debate o temama koje su važne mladima.

4. Osnivanje kulturnog centra: U prvoj fazi osnivanje kulturnog centra kao institucije a nakon toga i izgradnja više funkcionalnog prostora kao mjesta kulturnog dešavanja i okupljanja

5. Očuvanje kulturne baštine: Investiraćemo u očuvanje i restauraciju kulturnih spomenika, tradicionalnih vještina i običaja. Podržaćemo lokalne inicijative za očuvanje kulturne baštine i promovisanje kulturnog nasleđa.

6. Inkluzivnost: Zagovaraćemo politike koje promovišu inkluzivnost i jednakost pristupa kulturnim resursima i mogućnostima. Posebnu pažnju posvjetićemo podršci marginalizovanim grupama, manjinskim zajednicama i osobama sa invaliditetom.

7. Održivost kulturnih projekata: Podržavamo dugoročnu održivost kulturnih projekata kroz podršku mreži nezavisnih kulturnih organizacija i udruženja. Težimo stvaranju stabilnog okruženja koje će omogućiti kontinuirani razvoj i rast nezavisne kulturne scene.

8. Diversifikacija kulturne ponude: Podsticanje raznovrsnosti u kulturnim aktivnostima i programima kako bi se osiguralo da se predstave različite perspektive, identiteti i kulturne tradicije.

9. Edukacija i mentorstvo: Razvoj programa za obuku i mentorstvo za nezavisne umjetnike i kulturne radnike, kako bi se unapredile njihove vještine, znanje i profesionalni razvoj.

10. Promocija kulture i umjetnosti: Aktivno ćemo promovisati nezavisne kulturne događaje i manifestacije putem javnih medija, društvenih mreža i drugih komunikacionih kanala. Takođe ćemo podržati kulturnu raznolikost i inkluzivnost, promovišući različite perspektive i identitete.

Da bi sve to postigli, potrebno je izdvojiti Sekretarijat za kulturu kao posebnu organizacionu jedinicu iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, a kako bi se omogućilo mladim stvaraocima da napreduju oformiti posebno radno tijelo koje će na godišnjem nivou birati projekte umjetnika ( što uključuje i alternativne muzičke izraze, po ugledu na Music Board Berlin koji je gradska institucija ) i pomagati im da realizuju gostovanja, nastupe ili izložbe.

Kultura je identitet našeg grada, i uradićemo sve što je u našoj moći da zajedničkim snagama sa nezavisnom kulturnom scenom u narednom četvorogodišnjem mandatu Budva postane prepoznatljiva destinacije kulture.

“Budva naš grad-Nikola Jovanović”.