Prva mis Podgorice Milena Oborina napunila 101. godinu

Baka Milena, kaže Marina Iković direktorica doma “Duga”, bez obzira na broj godina u određenim trenucima priča događaje iz ranog djetinjstva
271 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 15:56h

U Domu starih “Duga” u Martinićima na Ilindan slavio se 101. rođendan najstarije stanarke Milene Oborine.

Baka Milena, priča njena snaha dr Vesna Oborina, rođena je 2. avgusta 1910. godine u Boljevićima, u kući oficira Nika Plamenca koji je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka kao komandant grada pošao da službuje u Mostar.

U Mostaru se Milena "zagledala" u zgodnog komšiju Jova Oborinu, sa kojim se 1929. godine vjenčala u Podgorici.

Iste godine, u periodu između Milenine i Jovove vjeridbe i svadbe na prvom zvaničnom izboru ona je izabrana za mis Podgorice, iako balu na kom je dobila laskavu titulu nije prisustvovala.

“Đe baš mene izabraše pored toliko lijepih đevojaka, pa i ti Danice ljepša si od mene”, kazala je Milena ocu i mlađoj sestri koji su nakon bala došli da joj čestitaju.

U braku koji je nakon samo 12 godina prekinut, jer je njen suprug 1941. godine poginuo u ratu, rodila je sina i ćerku, od kojih ima troje unučadi, šestoro praunučadi i jedno čukununuče. Do 1992. godine sa porodicom je živjela u Mostaru, a od tada skupa su u Podgorici, izuzev ljetnjih mjeseci koje je Milena sve do ove godine provodila u Sarajevu sa ćerkom.

Izostala posjeta Sarajevu

Ovog ljeta posjeta ćerki i Sarajevu izostala je, jer je Mileva, mada prilično zdrava slabo pokretljiva, pa je privremeno, do kraja ljeta tokom kojih ukućani imaju obaveze, smještena u Dom.

“Prvo smo se svi u porodici konsultovali, uvjerili da u ovom domu imaju odlične uslove i privremeno je smjestili kod njih zbog toga što ona više ne može putovati kod ćerke gdje je provodila ljetnje mjesece. Za njen rođendan ciljano smo došli iz Mostara kako bi ga skupa proslavili”, kazala je Vesna.

Milena, prva zvanična ljepotica Podgorice i trenutno možda najstarija žena u Crnoj Gori, 70 godina je udovica, a prije skoro toliko operisala je rak dojke, no, ako se izuzme teža pokretljivost zdravlje je još uvijek dobro služi. Recept za dugovječnost optimizam je i vedar duh, kaže njena porodica.

“I ako je živjela u izuzetnim uslovima, pogibija muža, ratno vrijeme i nedaće pritiskale su je kao i mnoge iz tog perioda, međutim ona nikada nije negativno komentarisala, nikada se nije žalila. Nikada ništa ružno nije rekla ni za koga. Uvijek je bila vedrog duha i izuzetno fina u ophođenju prema svima, to je doprinjelo njenoj dugovječnosti”, priča Vesna.

Nema negativnih misli

Baka Milena, kaže Marina Iković direktorica doma “Duga”, bez obzira na broj godina u određenim trenucima priča događaje iz ranog djetinjstva i mladosti.

Sjeća se da na bal nije pošla, jer je njen otac mislio da tek vjerena ne treba ići tamo, sjeća se i načina na koji je saznala da je proglašena za prvu zvaničnu mis Podgorice, Boljevića, supruga Jova, Mostara, Sarajeva i još priča samo lijepe priče, negativnih misli i dalje nema.

Milena je nakon duvanja svjećica sa brojevima 101 u šali rekla da slavi tek 50-ti rođendan.

Galerija

Bonus video: