Pjesnik ode Portu Montenegro: Nisam bio ironičan

"Iza svega stoji moja želja da se na neki način zahvalim ovom divnom čovjeku, koji je donio zdravi kapital u Crnu Goru i sagradio nešto što treba svijet da vidi"
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 10:54h

Vjerovali ili ne, najkomentiranija vijest u rubrici "Društvo" na sajtu Vijesti Online, nije bila ni korupcija, ni izbor za mis borovnice, ni burmanski piton, ni plate u Radio Cetinju, već pjesma koju je dnevnom listu "Vijesti" poslao Baranin Rajko Joličić, književnik, novinar Radio Bara, glumac, gradski Djeda-mraz, dobrovoljni davalac krvi 122 puta i što još sve ne...

Pjesma se zove “Porto Montenegro” i posvećena je luksuznoj marini u Tivtu i njenom finansijeru Piteru Manku.

U njoj Joličić, kako prenosi Barinfo, ne krije oduševljenje onim što naziva “živom bajkom na obali mora” i “sunčanom stazom sreće ispod vedrog neba”, a u pjesmi slavi “Pitera Manka, dobrotvora”.

U komentarima koji su dopisani ispod vijesti o pjesmi ima različitih mišljenja, od potpuno nipodaštavajućih, do opravdavajućih, dok sasvim solidna većina misli da je Joličić pjesmu napisao ironično, u prenešenom značenju, te da u stvari ismijava Manka.

Rajko Joličić za Bar Info kategorički negira takvu mogućnost.

"Objavljivanje moje pjesme je izazvalo različite komentare, a moj postupak ljudi različito shvataju. Niti jednog trenutka nisam bio ironičan, niti zlonamjeran, naprotiv. Iza svega stoji moja želja da se na neki način zahvalim ovom divnom čovjeku, koji je donio zdravi kapital u Crnu Goru i sagradio nešto što treba svijet da vidi".

"Humanista sam i srećan kad vidim da je našem narodu omogućen posao i time i bolji uslovi za život. Piter Mank je na neki način heroj moje zemlje, jer je čisti kapital upotrijebio da unaprijedi životni prostor. Ko sumnja, nek ode u Porto Montenegro, i vidi. Kao Baraninu, žao mi je što marina nije izgrađena u mom gradu, ali zato želim da odam priznanje ljudima koji su doveli Manka u Crnu Goru, a među njima ima i Barana", rekao je za Bar Info Joličić.

Bonus video: