Učitelji iz Pljevalja na okupu poslije 50 godina

Povodom 50. godišnjice od upisa prve generacije učenika predstavljena je i monografija čiji je autor učitelj u penziji Savo Krvavac
66 pregleda 0 komentar(a)
Učiteljska škola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Učiteljska škola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.08.2011. 16:18h

Tridesetak polaznika učiteljske škole, koja je početkom šezdesetih radila u Pljevljima, proslavila je pedesetu godišnjicu od početka svog školovanja.

Malo Pljevljaka zna da je 1961. i 1962. godine u Pljevljima pri Gimnaziji radila učiteljska škola kao istureno odjeljenje Učiteljske škole iz Nikšića. Te godine u Učiteljsku školu upisano je 120 učenika, koji su nakon njenog zatvaranja svoje školovanje nastavili u Nikšiću, Srbiji i BiH.

Povodom 50. godišnjice od upisa prve generacije učenika predstavljena je i monografija čiji je autor učitelj u penziji Savo Krvavac.

Povodom 50. godišnjice od upisa prve generacije učenika predstavljena je i monografija čiji je autor učitelj u penziji Savo Krvavac

„Šezdesetih godina prošlog vijeka pljevaljski kraj je oskudijevao učiteljima. Učiteljska škola u Nikšiću nije bila dovoljna, pa su tadašnje opštinske i republičke vlasti donijele odluku da se u Pljevljima, Bijelom Polju i Ivangradu pri gimnazijama upisuju kao isturena odjeljenja Učiteljske škole iz Nikšića. U Pljevljima se u Učiteljsku školu u prvi razred 1961. upisalo oko 120 redovnih i vanrednih učenika. Poslije završene druge godine bili smo prinuđeni da nastavimo školovanje u učiteljskim školama u Nikšiću, Foči, Prijepolju, a neki su ostali mijenjajući struku“, kaže Krvavac.

Svečanosti prisustvovala i profesorica

Školovanje u bosanskim učiteljskim školama, kako ističe Krvavac, trajalo je četiri, srbijanskim pet, a u Nikčiću šest godina.

„Pošto učenici Učiteljske škole nemaju zajedničku maturu dogovorili smo se da proslavljamo zajednički početak školovanja. Do sada smo se okupljali nekoliko puta, što nas je još više zbližilo“, rekao je Krvavac.

Svečanosti je prisustvovala i profesorica u penziji Bela Aritonović koja je mnogima od njih bila i razredni starješina.

Bonus video: