Gradonačelnik izgubio na sudu: Opština Berane da plati za bilbord

Avgusta 9. prošle godine je pocijepan uredno zakupljeni bilbord na koji je bila istaknuta fotografija smetlišta na Vasovim vodama
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 15:53h

Osnovni sud u Beranama oglasio je krivim Opštinu Berane i Agenciju za izgradnju grada zbog cijepanja bilborda američkog državljanina porijeklom iz Beransela Jovana Lončara, na kojem je bila istaknuta fotografija divljeg smetlišta Vasove vode i natpis – Dokle?

Presudom, koja nije pravosnažna, Opština i Agencija moraće solidarno Lončaru da plate za pretrpljene duševne bolove, zbog povrede prava ličnosti i slobode izražavanja 500 eura, kao i da o svom trošku, plakat sa istom porukom, na istom bilbordu, postave u trajanju od šest mjeseci.

Ova presuda predstavlja vjetar u jedra daljoj borbi za Vasove vode, rekao je Lončar

Sloboda izražavanja

Ovakvom presudom Osnovni sud nije usvojio jedino zahtjev za visinu naknade za duševne bolove, jer je tužbom traženo 12 hiljada.

Lončareva advokatica Azra Jasavić je kazala da je načelno zadovoljna, izuzev dijela koji se odnosi na visinu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede slobode izražavanja njenog klijenta.

„Podizanjem tužbe protiv Opštine i Agencije za izgradnju opštine Berane i dobijanjem sudske odluke u pogledu osnovanosti tužbenog zahtjeva, Jovan Lončar je uspio dokazati da je njegovo pravo na slobodu izražavanja flagrantno prekršeno samovoljom lokalnih čelnika“ izjavila je Jasavić.

Lončar je “Vijestima” rekao da ni jednog trenutka nije razmišljao o visini novčane nadoknade, niti mu je bio cilj da se obogati, „već da građani vide da gradom upravljaju dva brata, i da je rezultat toga, da je sve što je bilo vrijedno iseljeno iz Berana, a da treba da ostane samo regionalno smeće“.

„Ova presuda predstavlja vjetar u jedra daljoj borbi za Vasove vode i pravo na zdravu životnu sredinu. Presuda je takođe veliki šamar lokalnoj upravi i braći Golubović“ rekao je Lončar.

Lončar: Žao mi je što plaćaju nedužni građani Berana

On je kazao da će, koliki god na kraju da bude iznos novčane naknade, tražiti da Opština to uplati djeci sa smetnjama u razvoju koje je, kako tvrdi, „lokalna vlast potpuno zaboravila“.

„Što se tiče sudskih troškova jedino mi je žao što će to da plate nedužni građani Berana, kao poreski obveznici. Pošteno bi bilo da to braća Golubović plate iz svog džepa“ dodao je Lončar.

On je Opštinu Berane, Agenciju za izgradnju grada i podgorička preduzeća “Metropolis media” i “Montino” tužio zbog toga što mu je 9. avgusta prošle godine u ponoć pocijepan uredno zakupljeni bilbord na koji je bila istaknuta fotografija gradskog smetlišta na Vasovim vodama.

Očekuje se žalba

Tokom suđenja potvrđeno je da su bilbord pocijepali vatrogasci, dok su gradonačelnik Vuka Golubović i njegov brat, direktor Agencije za igradnju Berana, Milan Golubović, dali kontradiktorne izjave o tome ko je izdao nalog za cijepanje plakata. Gradonačelnik je tvrdio da je nalog izdao on, dok je direktor Agencije govorio da je to učinio sam bez ičije naredbe, „jer je to bilo u njegovoj nadležnosti“.

Očekuje se da će Opština i Agencija za izgradnju grada podnijeti žalbu na ovakvu presudu, dok je Lončareva advokatica izjavila da će o tome da li će se žaliti na dosuđenu visinu nemateriajlne štete naknadno odlučiti.

Galerija

Bonus video: