Boluju li neki od bolesti ili lijenosti

Praksa je pokazala da najveći broj zahtjeva za refundaciju troškova bolovanja poslodavci podnose u posljednja četiri mjseca u godini
151 pregleda 2 komentar(a)
KCCG pacijenti, Foto: Arhiva Vijesti
KCCG pacijenti, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2018. 20:00h

Ljekari su u prošloj godini odobrili skoro 16.000 bolovanja. U istom periodu zdravstvenoj inspekciji prijavljeno je samo pet zloupotreba, ali nijedna od njih nije dokazana.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), dostavljenim “Vijestima”, lani je bilo 15.729 slučajeva bolovanja, a bez trudničkog 13.335, što je 9,76 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Država je građanima za bolovanja isplatila 5,42 miliona i to je, tvrde u FZO, na istom nivou kao 2016. godine. Nakon konstantnog rasta troškova za bolovanja, taj trend je u prethodne dvije godine zaustavljen.

Direktor FZO, Sead Čirgić, kazao je “Vijestima” da su u ranijem periodu uočavali određene nepravilnosti kod trudničkih bolovanja.

“Te nepravilnosti odnosile su se na povećanje plate prije otvaranja trudničkog bolovanja, zasnivanje radnog odnosa prije početka bolovanja kako bi se ostvarilo pravo na refundaciju... U takvim slučajevima zahtjevi su odbijani ili vraćani podnosiocima zahtjeva na korekciju”, rekao je on.

Čirgić tvrdi da su, zbog takvih iskustava, kroz posljednje zakonske izmjene od prije godinu, takvi slučajevi eliminisani jer se uveo obavezan staž po osnovu zaposlenja, u trajanju od najmanje dva mjeseca bez prekida ili četiri mjeseca sa prekidima u posljednjih godinu prije početka korišćenja bolovanja.

Zloupotrebe bolovanja, tvrde sagovornici “Vijesti”, nijesu rijetkost, pogotovo u državnom sektoru. Iz FZO su kazali da to teško mogu da utvrde jer je svaki odobreni slučaj potkrijepljen medicinskom dokumentacijom. Ipak, smatraju da češće provjere mogu da dovedu do pozitivnih rezultata u smislu smanjenja odobrenih bolovanja i dužine trajanja.

Čirgić smatra da je za rješavanje ovog pitanja potrebna aktivnija uloga poslodavca, kroz koriščćenje mehanizama predviđenih Zakonom o radu, ukoliko imaju saznanje da njihov zaposleni zloupotrebljava bolovanje.

FZO je tokom prošle i za prva tri mjeseca ove godine, dobio svega nekoliko prijava poslodavaca koji su željeli da provjere osnovanost bolovanja.

"Fondu se povremeno obraćaju poslodavci zahtjevom za provjeru osnovanosti odobrenog bolovanja i provjerom je utvrđeno da je ispoštovana procedura i da postoji medicinska dokumentacija na osnovu koje je odobreno bolovanje“, kazao je on.

Slična situacija je za zdravstvenom inspekcijom, na čijem je čelu Višnja Orban. Oni su u tom periodu dobili ukupno osam prijava.

"U 2017. godini pet poslodavaca se obratilo Zdravstvenoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove, zbog sumnje u opravdanost privremene spriječenosti za rad zaposlenih, dok su od početka 2018. godine zabilježene tri inicijative za vršenje nadzora po ovom pitanju”, pojasnili su.

Iz zdravstvene inspekcije su rekli da prilikom kontrole opravdanosti bolovanja vrše uvid u karton pacijenata i utvrđuju da li je medicinska dokumentacija vođena u skladu sa zakonom.

"Ni u jednom od prijavljenih slučajeva zdravstvena inspekcija nije utvrdila nepravilnosti kod vođenja medicinske dokumentacije”, piše u odgovoru.

Zahtjevi za refundaciju bolovanja najčešći krajem godine

Praksa je pokazala da najveći broj zahtjeva za refundaciju troškova bolovanja poslodavci podnose u posljednja četiri mjseca u godini.

"Za prva tri mjeseca ove godine, prema do sada obrađenim zahtjevima poslodavaca, troškovi bolovanja iznose oko 1,12 miliona eura, dok su za isti period 2016. godine iznosili 1,41 milion. Međutim, najveći broj zahtjeva poslodavci podnose u četvrtom kvartalu fiskalne godine, tako da ne možemo pouzdano tvrditi da je došlo do smanjenja troškova”, kazao je Čirgić.

Bonus video: