U 5 OD 8 APOTEKA

U Podgorici se bez problema kupuju antibiotici bez recepta

Apoteke u kojima je vršeno istraživanje su birane nasumice u širem centru grada, a osim za odrasle, apotekari na riječ izdaju i antibiotike za djecu
427 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 17:59h

Iako je to zakonom zabranjeno, antibiotici bez recepta u Podgorici se mogu kupiti bez problema, u što to se uvjerila ekipa televizije "Vijesti" koja je ušla u 8 privatnih apoteka u Podgorici, a pazarila u 5.

Apoteke u kojima je vršeno istraživanje su birane nasumice u širem centru grada, a osim za odrasle, apotekari na riječ izdaju i antibiotike za djecu.

U samo 3 apoteke su se apotekari držali zakona i nisu htjeli da izdaju lijek bez recepta.

U drugim apotekama nije bilo problema, a najlakše je bilo u Moskovskoj ulici gdje je apotekarku zanimala samo dob pacijenta.

Bilo je dovoljno navesti navodno bolno grlo i visoka temperatura, i antibiotik se dobija vez većih pojašnjenja

Novinar je zatražio kutiju Cefaleksina, a apotekarka je samo upitala: "Za odraslog"?

Nije bilo teško kupiti ni antibiotik za malo dijete, a u jednoj apoteci gdje je kupljen sirup bilo je dovoljno reći da je prethodno konsultovan ljekar.

Bilo je dovoljno navesti navodno bolno grlo i visoka temperatura, i antibiotik se dobija vez većih pojašnjenja.

Pa eto, nama su to, kako da kažem, pravila, ali već ako su simptomi bolje što prije da počne nego da gubi vrijeme, sad, do doktora i ne znam, od apoteke do apoteke

U apoteci "Medeonfarm" apotekarku nije pokolebalo ni pitanje može li se antibiotik kupiti bez recepta.

"Pa eto, nama su to, kako da kažem, pravila, ali već ako su simptomi bolje što prije da počne nego da gubi vrijeme, sad, do doktora i ne znam, od apoteke do apoteke" rekla je apotekarka.

Svi apotekari koji su ekipi televizije "Vijesti" prodali antibiotike su skoro bez ikakve sumnje prekršili zakone, jer su oni kada se radi o antibioticima veoma jasni da ni u kom slučaju antibiotik ne smije biti prodat bez recepta.

U Zakonu o ljekovima piše da će se novčanom kaznom od tristostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori kazniti lice koje vrši prodaju suprotnu zakonu.

Zdravstvena inspekcija je televiziji "Vijesti" saopštila da su proteklog mjeseca izrekli 3 kazne i isti broj i pokrenuli isti broj prekršajnih postupaka.

Nije bilo moguće saznati koliko su visoke bile izrečene kazne, jer su inspektori u pojačanom nadzoru u primorskim opštinama.

Novinar televizije "Vijesti" zaključuje da možda apotekari znaju da su inspektori zauzeti nekim drugim poslom.

Preporučujemo za Vas