Incident u ZIKS-u: Baković provjerava kako bije policijska motorola

Petrović je povrede zadobio prije dvadesetak dana, neposredno nakon što je drugi osuđenik Dejan Paraćin ušao u sukob sa jednim od stražara
270 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2011. 22:16h

Ombudsman Šućko Baković pokrenuo je ispitni postupak u vezi s nanošenjem tjelesnih povreda zatvoreniku Jagošu Petroviću, koji je, prema zvaničnom objašnjenu uprave ZIKS-a, slučajno zadobio teži potres mozga, frakturu lobanje, prelom nosa na šest mjesta, lom jagodične kosti i to zato što mu je greškom “motorola” doletjela u glavu.

Iz kancelarije zaštitnika saopšteno je da su predstavnici te institucije prije par dana posjetili Petrovića i s njim obavili razgovor.

“Osuđenik je saopštio da je na dan zadobijanja povreda odveden u Klinički centar gdje je obavljen pregled i konstatovane povrede”, kazali su iz kancelarije omudsmana.

Petrović je povrede zadobio prije dvadesetak dana, neposredno nakon što je drugi osuđenik Dejan Paraćin ušao u sukob sa jednim od stražara.

Prema informcijama koje su “Vijestima” potvrđene iz više nezvaničnih izvora, Paraćin je napao jednog od službenika ZIKS-a, nakon čega je veći broj službenika ZIKS-a nad njim primijenilo silu.

Petrović koji se, kako tvrde sagovornici “Vijesti”, vraćao iz teretane, zatekao je komandire i čuvare kako biju Paraćina, koji je već tada, prema navodima ljudi upućenih u cijeli slučaj, bio bez svijesti.

Načelnik tukao i one koji su u prolazu

U pismu Petrovića u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je, dok je jednom od zatvorenika davao cigaretu, sa desetak metara udaljenosti doletjela “motorola” koja ga je pogodila u glavu.

“Od siline udara polomljena mi je jagodična kost i u tom trenutku sam izgubio svijest. Sve se dešavalo u smjeni stražara u kojoj su bili Vesko Rakočević, Nešo i Srđan Sekulić. Događaj su sa prozora gledali Ranko Pantović i Boris Mrković, a na licu mjesta je bio i Srđan Žabeli iz Bara i još šest drugih osuđenika koji su bili pored mene”, piše Petrović.

Navodi da je tu bio i načelnik obezbjeđenja Velimir Perović, koji je, kako piše u pismu, tukao i one koji su tuda samo prolazili.

“Čitav slučaj od početka do kraja opisuje i zatvorski ljekar, o čemu postoji medicinska dokumentacija”, naveo je Petrović u pismu.

Tvrdeći da su ljekari konstatovali da je zadobio teži potres mozga, frakturu lobanje, prelom nosa na šest mjesta, lom jagodične kosti i obilno krvarenje, Petrović je u pismu najavio podnošenje krivične prijave osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, preko advokata Đoka Jankovića, kojem je juče bio isključen telefon.

Još jedna operacija

“Povrede mi je nanio lično načelnik obezbjeđenja Perović i još osjećam posljedice udaraca, a ovih dana ću biti podvrgnut još jednom operativnom zahvatu”, navodi Petrović u pismu.

Načelnik Kazneno-popravnog doma Spuž Uroš Bogavac ranije je objasnio da je Petrović povrijeđen slučajno kada je jednom od komandira poletjela “motorola”.

Pomoćnik direktora ZIKS-a Zoran Magdalinić juče se nije javljao na telefon i SMS poruke.

Razgovarali i sa Paraćinom

Iz kancelarije ombudsmana saopšteno je i da su predstavnici te institucije obišli Paraćina i sa njim i još nekoliko zatvorenika obavili razgovor.

“Nakon toga, obavljen je razgovor i sa predstavnicima ZIKS-a kojima je ukazano da je neophodno da se osuđeniku odmah omogući ljekarski pregled u KC-u Podgorica”, saopšteno je iz kancelarije zaštitnika.

Ombudsman je, kako je saopšteno “Vijestima”, zatražio od uprave ZIKS-a određene informacije potrebne za okončanje postupka po pritužbi u pisanoj formi.

Bonus video: