Ekolozi iz Boke protiv prodaje Mamule: Turisti roštiljaju u nekadašnjem zatvoru

Smatramo da bi ostrvu Mamula trebalo dati namjenu dostojnu njegovih kulturoloških, istorijskih i graditeljskih vrijednosti
163 pregleda 0 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.07.2011. 18:03h

Poslije informacije da će ponovo biti raspisan tender za prodaju kompleksa Mamula na ostrvu Lastavica, saopštenjem se oglasilo Ekološko društvo Boke Kotorske.

Prošle godine tvrđava i cijelo ostrvo nekoliko dana je bilo dato u zakup jednom ruskom državljaninu i da u tom periodu niko od mještana i turista nije mogao prići Mamuli

Ekolozi podsjećaju da je prošle godine tvrđava i cijelo ostrvo nekoliko dana bilo dato u zakup jednom ruskom državljaninu i da u tom periodu niko od mještana i turista nije mogao prići Mamuli.

Upozoravaju da ovog ljeta posjetioci pale vatru i "roštiljaju u nekadašnjim zatvoreničkim ćelijama“, da je drveni most kojim se ulazi u tvrđavu u lošem stanju i opasan za sve koji njime prolaze, da je smeće razbacano po cijelom ostrvu i konstatuju „da je Mamula u užasnom stanju, predmet nebrige države i njenih institucija, pa tako i sramota svih nas“.

Gdje stanuje savjest?

"Da li je u najvišim institucijama države ostalo zrno poštovanja prema prošlosti, prema našim precima – rodoljubima. Gdje je savjest ključnih ljudi u državi kojima je na pameti samo novac i ekonomija“, upozoravaju ekolozi i postavljaju pitanje šta je Herceg Novi dobio dosadašnjim prodajama nekada društvene i državne imovine“.

"Najbolji primjeri užasa državne prodaje hercegnovskih preduzeća su GP 'Prvoborac' i hoteli 'Boka', čime je zadat udarac u srce našem gradu uništavanjem postojećih hotela: 'Tamaris', 'Igalo', parka hotela 'Boka' i namjernim zapuštanjem hotela 'Plaža'”, navodi se u saopštenju.

„Svako dalje pitanje stanja Mamule, sadašnja nebriga i eventualna prodaja, zahtijevaju podizanje glasa javnosti NVO sektora, Matice Boke, lokalnih uprava bokeljskih uprava, ali i ministarstava turizma i kulture. Sva sreća što piramide u Gizi nisu u Crnoj Gori, jer bi i one već sigurno bile prodate nekom 'domaćem' tajkunu pod imenom strane kompanije i bile pretvorene u luksuzne apartmane sa bazenima“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisala Olivera Doklestić.

Ni Miljević ni Maljević

Crnogorska Vlada je prije tri godine pozvala međunarodne investitore da izraze interesovanje za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i izgradnju i upravljanje turističkim kompleksom svjetske klase.

Na ostrvu bi trebalo da budu izgrađeni hotelski sadržaji visoke kategorije, a ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater, ili ako je riječ o konzorcijumu, njegov dio

Najviše medijske pažnje, ipak, je izazvao Bojan Maljević, vlasnik Monte Royala iz Beograda, koji je najavljivao izgradnju hotela pristaništa, marine, heliodroma, bazena, barova, restorana i kockarnice.

Baron i knjažev kum

Lastavica je ostrvo na ulazu u Bokokotorski zaliv, udaljena od Herceg Novog 3,4 nautičke milje. Kružnog je oblika, sa prečnikom oko 200 metara. Na njemu je tvrđava Mamula - najbolje očuvana fortifikacija iz austrougarskog doba na Jadranu.

Baron Mamula je bio vjenčani kum crnogorskom knjazu Danilu Petroviću i njegovoj ženi Darinki

Baron Mamula je bio vjenčani kum crnogorskom knjazu Danilu Petroviću i njegovoj ženi Darinki. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Mamula je bio kazamat u kome su italijanski okupatori zatvarali rodoljube. Tvrđava Mamula danas ima status spomenika kulture II kategorije.

Bonus video: