„Herkules” se vraća na more da ispituje podmorje od Bara ka Budvi

U ovoj regiji se nalazi 70 odsto svjetske kulturne baštine pod vodom „koja se iz godine u godinu sve manje pronalazi
0 komentar(a)
Herkules Bar, Foto: Anto Baković
Herkules Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 29.07.2011. 18:02h

Narednih 25 dana Bar će biti baza američkog istraživačkog broda “Herkules“ koji crnogorsko-američki arheološki tim vodi na ispitivanje podmorja od Bara ka Budvi.

To je nastavak petogodišnjeg ambicioznog poduhvata započetog istraživanjem podmorja Boke 2009, koji zajedno izvode kompanija RPM Nautikal iz SAD, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor i Regionalni centar za obuku ronilaca Bijela uz podršku Ronilačkog saveza Crne Gore.

“U prethodne dvije godine smo ispitivali Boku i dio podmorja van zaliva do Bigova, sada ćemo pokriti dio od Bara ka Budvi. Ispitivanja su vrlo važna i u svjetlu toga da će Bar vjerovatno dobiti instituciju za arheološka istraživanja”, rekao je juče direktor Centra u Bijeloj Vesko Mijajlović na prijemu koji je za izvođače projekta priredio predsjednik Opštine Žarko Pavićević.

Detaljno predstavivši dosadašnje rezultate, on je predložio da u kabinetima „od predsjednika primorskih opština do premijera“ bude po jedna od izvađenih i restauriranih amfora iz tih istraživanja „kao simbol naše bogate tradicije i prošlosti“.

Dr Džefri Rojal i Džordž Rob iz američke kompanije ukazali su da je značaj projekta i u edukaciji i u turističkoj promociji.

Ističući da, iako Amerikanci, dobro znaju da i njihova kultura potiče iz Mediterana“, oni su podsjetili da se u ovoj regiji nalazi 70 odsto svjetske kulturne baštine pod vodom „koja se iz godine u godinu sve manje pronalazi“.

Američki istraživači su zahvalili Opštini i domaćim institucijama na pomoći, dodajući da su i sami uložili mnogo novca u istraživanja „no, bez lokalne podrške ne bi mnogo uradili“.

“Ovo je jedinstvena prilika za Crnu Goru da nakon podmorskih istraživanja vaši arheolozi integrišu te rezultate sa onima dobijenim na kopnu kako bi stekli još precizniju i sveobuhvatniju sliku o vašoj prošlosti”, rekao je dr Rojal.

Dosadašnja istraživanja u Crnoj Gori obavljena su na dubinama do 100 metara, prvo preko ekosondera i automatskih ronilica na daljinsko upravljanje, poslije čega su na identifikovane lokalitete spuštani ronilački timovi.

“Ovo je veoma bitna stvar za našu arheologiju jer mi još nemamo ni resurse ni mogućnosti ni adekvatne institucije da se spustimo na istraživanja dublje od 30 metara. Na početku smo stvaranja institucije koja će brinuti o podvodnom kulturnom blagu, što je jako bitno jer su nam podvodni arheološki lokaliteti do sada bili jako devastirani”, rekao je rukovodilac crnogorskog arheološkog tima Mladen Zagarčanin.

Bonus video: