Usvojeni Predlog zakona o ljekovima

Predlogom je utvrđena nadležnost Vlade da utvrđuje kriterijume za formiranje maksimalnih cijena ljekova, koji se propisuju na teret sredstava osiguranja
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 16:01h

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o ljekovima, koji sadrži novine o podjeli nadležnosti Agencije za ljekove i Veterinarske uprave, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović."Ovim predlogom propisano je da Veterinarska uprava izdaje dozvole za promet veterinarskoh ljekova i preko svoje inspekcije vrši nadzor nad prometom tih ljekova", rekao je Radunović nakon sjednice Vlade.Prema njegovim riječima, predlogom je utvrđena nadležnost Vlade da utvrđuje kriterijume za formiranje maksimalnih cijena ljekova, koji se propisuju na teret sredstava osiguranja.Propisi su, kako je naveo Radunović, usaglašeni sa propisima Evropske unije, u dijelu izdavanja dozvola za lijek."U tom smislu je propisana potpuna zaštita podataka i ekskluzivnost podataka za inovativne ljekove na period od osam godina, poslije kojih prozvođač može predati dokumentaciju za izdavanje dozvole za lijek, ali ne može dobtii dozvolu bez isteka roka od deset godina", objasnio je on.Propisana je i mogućnost davanja dozvole na neograničeno vrijeme, kao i izdavanja dozvole koja se nakon ispunjenja potrebih uslova može izdati na neograničeno vrijeme.Radunović je rekao da je, u cilju zaštite stanovništva od prekomjernog izdavanja ljekova, propisana mogućnost oduzimanja licence zdravstvenom, odnosno veterinarskom radniku od nadležne Komore.Značajna novina je, dodao je on, što se sva pravna lica, koja vrše promet ljekova na veliko, izjednačavaju sa pravima i obavezama. »Odnosno, ne ostavlja se monopolski položaj bilo kojoj veledrogeriji za snabdijevanje ljekovima javnih zdravstvenih ustanova«.Ta odredba je, kako je rekao Radunović, nastavak nastojanja da se uštedi novac u javnim nabavkama.

Usvojen i Nacionalni program za rak

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacionani program za kontrolu raka. "Crna Gora godišnje izgubi između 820 i 1.026 osoba oboljelih od raka, govorim za period od 1999. do 2011. godine, a oboli između 1600 i 1900 građana Crne Gore", kazao je ministar zdravlja. Dokumentom su definisani ključni pravci djelovanja, unaprijeđenje efikasnosti i kontrole raka prikupljanjem podataka. Radunović je rekao da će postojati 14 registara, od kojih je jedan registar za rak. Vlada je usvojila i Strategiju za optimizaciju sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite što je, naveo je Radunović, samo nastavak reformskih procesa uz podršku Svjetske banke.

Reorganizacija mreže zdravstvenih ustanova

Prema njegovim riječima, koncept optimizacije bolničkog sektora se zasniva na novim odnosima između učesnika u zdravstvenom sektoru, a uspostavljen je i novi model finansiranja. "Novi model finansiranja, prelazak sa koncepta finansiranja kapaciteta na koncept finansiranja rezultata je jako bitan, zato što se usluge trećeg nivoa ne vrše samo u Podgorici i Kliničkom centru, već centrima na sjeveru i jugu Crne Gore i finansiraćemo usluge koje građani mogu dobiti bilo gdje na teritoriji Crne Gore«, pojasnio je Radunović. Predviđena je i reorganizacija mreže zdravstvenih ustanova, drugačiji odnos prema novim tehnologijama, kao i uvođenje modela javno-privatnog partnerstva. Radunović je rekao da će u Crnoj Gori sada biti osam zdravstvenih centara – u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Cetinju, Pljevljima i Baru, a postojaće i tri regionalna centra – na jugu, sjeveru i u Podgorici.

Bonus video: