Odbor DPS u Herceg Novom najavio prijavu zbog nesavjesne gradnje sportskog centra

Zbog lošeg poda nema ni primisli o organizovanju međunarodnih sportskih turnira najvišeg ranga, nema sportskih ekipa na pripremama
241 pregleda 0 komentar(a)
sportska dvorana hn, Foto: Slavica Kosić
sportska dvorana hn, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.07.2011. 15:14h

Protiv odgovornih za nesavjesnu gradnju Sportskog centra Igalo, Ranko Čabrilo odbornik DPS u lokalnom parlamentu na konferenciji za novinare, najavio je podnošenje krivične prijave protiv, za sada nepoznatih lica.

“Pod u dvorani je oštećen, toplotne pumpe su neispravne, pa nije moguće ni grijanje ni hlađenje, a postoji i opasnost od strujnog udara. Krov propušta kišnicu, akustika nije urađena kako treba, a ispod otvorenih terena je koloplet električnih i vodovodnih instalacija, a projekta nema. Šut i otpad od gradnje deponovani su na tim terenima i „zamaskirani“ tankim slojem zemlje na kome je posijana trava”, saopštio je Čabrilo.

I prostor ispred dvorane je, istakao je, popločan neadekvatnim i nekvalitetnim pločama.

On je konstatovao da sportski hotel koji je trebalo da bude kompatibilan sa dvoranom nije opremljen i ne radi.

“Sportski centar Igalo koštao je 56 miliona eura, isto koliko i Druga faza instituta Igalo, odnosno Arena u Beogradu”, naveo je Čabrilo

Istovremeno je podsjetio i da je za taj objekat Opština beogradskom Energoprojektu kao nadoknadu ustupila 16 kvadrata atraktivnog terena na Savini uz samu morsku obalu gdje su nikli apartmani „zatvorenih“ škura, kao i plac u Igalu -takođe za gradnju apartmanskog naselja.

Pompezno najavljivan

"Sportski centar je trebalo da bude mjesto za organizovanje sportskih, muzičkih i drugih programa najvišeg ranga. Umjesto toga u njemu se okupljaju mahom lokalne sportske ekipe i zasposleni u lokalnoj upravi koji salu u objektu koriste za rekreaciju", kaže Čabrilo.

Zbog lošeg poda nema ni primisli o organizovanju međunarodnih sportskih turnira najvišeg ranga, nema sportskih ekipa na pripremama.

Zbog loše akustike nije moguće organizovati ni atraktivne i masovno posjećene koncerte.

Umjesto da donosi novac, Sporski centar je, saopšteno je, opštinski budžet lani koštao 120 hiljada eura.

Za postavljanje nove podne obloge u dvorani potrebno je još 200 hiljada eura.

Umjesto da donosi novac, Sporski centar je, saopšteno je, opštinski budžet lani koštao 120 hiljada eura

Koliko će koštati popravka krova, na koji se, usput govoreći, radnici nemaju čime popeti, popravka toplotnih pumpi i otklanjanje niza drugih propusta tek treba da se izračuna.

“Zbog brojnih manjakvosti dvorana ne može da se koristi na funkcionalan i ekonomski isplativ način, pa je Čabrilo najavio podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba. Ko su ljudi koji su odobrili izmjenu projekta poda, ko je bio nadzorni organ i da li ima i kolika je odgovornost svih koji su učestvovali u tom projektu mora se utvrditi”, zaključio je Čabrilo.

Vlaović: Ućutkuju nas

Vlado Vlaović, odbornik i sekretar OO DPS Herceg Novi na pressu je konstatovao da koalicija na vlasti permanentno krši skupštinski poslovnik ne dozvoljavajući odbornicima te partije da iznesu svoje stavove i primjedbe i kritički se osvrnu na rad lokalne uprave.

“Na drugoj strani odbornici koalicije na čelu sa SNP-om u lokalnom parlamentu najčešće statiraju i jedino su aktivni kada treba glasati”, konstatovao je Vlaović.

Upozorio je da skupštinskim zasjednjima prisustvuju i predsjednici partijskih opštinskih odbora što nije u skladu sa Poslovnikom, jer svako takvo prisustvo mora bar da se konstatuje.

Vlaović je kritikovao i kriterijume kojim se rukovodio predsjednik Opštine prilikom imenovanja članova Skupštine Turističke organizacije grada.

On je objasnio i zašto su odbornici DPS bili suzdržani prilkom glasanja o predlogu odluke o davanju saglasnosti na sudsko poravnanje hercegnovskog i konavoskog Vodovoda.

Građani će dva puta platiti dug

Naveo da su bili suzdržani, jer nisu imali stav upravnog odbora hercegnovskog Vodovoda, zatim su predstavnici tog preduzeća kazali da ne mogu izmiriti obaveze prema konavoskoj strani.

Vlaović je konstatovao da će zato građani taj dug platiti dva puta.

“Jednom su platiti za transport vode kroz redovne račune za utrošenu vodu, a sada će to platiti kao poreski obveznici”, rekao je Vlaović.

Bonus video: