Oko 600 pacijenata čeka preglede, iz KC tvrde da rade pojačano

Scintigrafija se koristi u nuklearnoj medicini i omogućava preglede gotovo svih organa ljudskog tijela
655 pregleda 0 komentar(a)
KBC, Foto: Arhiva Vijesti
KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.07.2011. 09:15h

Oko 600 pacijenta trenutno čeka na različite scintigrafske preglede u Kliničkom centru Crne Gore.

Scintigrafija se koristi u nuklearnoj medicini i omogućava preglede gotovo svih organa ljudskog tijela, kako bi se procijenio njihov izgled i funkcija.

Nekoliko pacijenata obratilo se redakciji “Vijesti”, žaleći se zbog predugog čekanja na tu vrstu pregleda.

Iz Kliničkog centra, međutim, uvjeravaju da osoblje Odjeljenja nuklearne medicine, da bi smanjili čekanja, već radi pojačanim intenzitetom.

"Ove godine uvoz prvi put sprovodi domaća firma što je zahtijevalo dobijanje novih dozvola"

„Umjesto uobičajenih 6 do 10 pregleda dnevno, juče je odrađeno 16 pacijenata“, saopštili su iz KC-a.

Naglasili su da pacijenti sa onkološkim oboljenjima, prilikom scintigrafije kostiju, imaju prioritet u odnosu na ostale.

Materijal koji se koristi za tu vrstu snimanja je radioaktivan, i nabavlja se svakih 15 dana, posebnom procedurom.

"Ove godine uvoz prvi put sprovodi domaća firma što je zahtijevalo dobijanje novih dozvola. Procedura uvoza je kompleksna i uključuje veliki broj subjekata, pri čemu su određena mišljenja međusobno uslovljena. Da bi se izvršila nabavka moraju se pribaviti sva neophodna mišljenja i dozvole“, kazali su iz te ustanove.

Iz PR službe su objasnili da je „sasvim razumljivo da je za nabavku ovog potrošnog materijala neophodno određeno vrijeme i pored uloženog napora svih subjekata u lancu ove nabavke“.

Kad pacijent ne dođe materijal propada

"Međutim i pored strogih procedura koje su se morale poštovati, zajedničkim djelovanjem svih subjekata obezbijedili smo nabavku u najkraćem mogućem roku“, uvjeravaju iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Klinički centar je jedina zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja ima gama kameru

Oni podsjećaju da je 2006. godine urađeno 250 scintigrafija, od kada se taj broj uvećava svake godine, pa je 2010. bio 2.405.

„Važno je istaći da od 113 do 167 pacijenata svake godine ne dođe na zakazanu dijagnostiku. Pripremljeni materijal za ove pacijente je neiskorišten i propadne. U slučaju nejavljanja na pregled pripremljeni materijal se ne može iskoristiti za drugog pacijenta.

Apelujemo na sve građane da u slučaju da iz bilo kog razloga nijesu u mogućnosti da dođu na zakazani termin, blagovremeno obavijeste osoblje tog odjeljenja“, kazali su iz KC-a, uz napomenuo da juče čak tri pacijenta nijesu došla na zakazani termin.

Klinički centar je jedina zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja ima gama kameru, tako da se scintigrafska dijagnostika za crnogorske osiguranike jedino sprovodi u toj ustanovi na Odjeljenju nuklearne medicine.

Bonus video: