Pola Mitrović iz Bjelskih Kruševica napunila 100 godina i po prvi put proslavila rođendan

“Više sam bremena ponijela no mi je dlaka na glavi”, kaže Pola
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 18:31h

Mada je ljudski vijek značajno produžen, nije čest slučaj da neko živi sto i više godina.

Pola Mitrović iz Bjelskih Kruševica kod Herceg Novog, napunila je 100 godina i prvi put u životu taj dan je i obilježila. Istina, rođendansko slavlje su za nju, u Gornjem Morinju, upriličile komšije i rodbina.

Iako je život nije štedio, vitalna stogodišnjakinja je bistre pameti i dobrog raspoloženja. Kaže da nema recept za dugovječnost. Zdravo se hranila i puno radila.

Pola priča da je imala težak život.

“Više sam bremena ponijela no mi je dlaka na glavi”, kaže.

Brinula je o roditeljima i mlađoj sestri.

Pola se nije udavala.

Sofija brine o Poli

Sve do prije 12 godina Pola je živjela u Bjelskim Kruševicama, živopisnom selu iznad Herceg Novog, za koje i danas misli da je najljepše na svijetu. Tada se preselila u Gornji Morinj, gdje su uslovi za život primjereniji ženi njenih godina.

Sofija i Pola

Pola nije sama, jer o njoj brine rođaka Sofija Lazarević, mlađa od nje dvadesetak godina. Lijepo se slažu, jer je Sofija poslije smrti muža ostala da živi sama.

Baka Pola nije jedina starija od vijeka u selu. U Bjelskim Kruševcima su još dva stanovnika, rođeni 1907. i 1910. godine.

Ne žali se na životne uslove

Ne žali se na životne uslove, ali ima jednu želju - da joj se jave potomci njenog brata koji je sa 23 godine, prije više od pola vijeka, napustio rodnu kuću i preselio se u Australiju. Od tada je samo jednom dolazio u Bjelske Kruševice.

Pola sa Sofijom i direktoricom Centra

Iako je cijeli život mukotrpno radila, Pola nikada nije imala uslova da ostvari penziju. Zato o njoj brine hercegnovski Centar za socijalni rad, a direktorica te ustanove Vukica Novaković ističe da je Pola korisnica socijalnih davanja duže od 35 godina.

Zato je u znak zahvalnosti i doživotnog izdržavanja, Pola Centru poklonila dio imovine.

Galerija

Bonus video: