Kako Glavni grad ulaže u mlade: Od 2002. primljena 422 pripravnika, samo 8 stalno zaposleno

U Podgorici još uvijek nije formiran ni lokalni plan akcije za mlade, iako je Vlada još 2006. godine usvojila nacionalni plan
72 pregleda 0 komentar(a)
Opština, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.07.2011. 14:31h

U Glavnom gradu u zadnjih deset godina pripravnički staž odradile su 422 mlade osobe, a od toga broja samo osmoro je sada zaposleno za stalno u službama grada, bio je odgovor iz administracije Glavnog grada na odborničko pitanje Alekse Bečića iz Socijalističke narodne partije.

Gradonačelnik Miomir Mugoša u svom izvještaju o radu naveo je kao pozitivan primjer ulaganje u mlade, odnosno to da su od 2002. godine pripravnički staž u Glavnom gradu odradile 422 mlade osobe.

Upravo ta Mugošina izjava navela je Bečića da postavi odborničko koliko je od 422 mladih pripravnika zasnovalo stalni radni odnos.

"Odgovoreno mi je da je od 422 osobe, svega njih osmoro, odnosno 1,8 u procentima, nastavilo da radi u Glavnom gradu. Ta informacija predstavlja veliki poraz vlasti koja je vodila Podgoricu tokom posljednje decenije", naveo je odbornik SNP-a ističući da to, prije svega, pokazuje odnos Glavnog grada prema školovanoj omladini.

Mladima se zatvaraju vrata

Ističući da mnoge razvijene zemlje ulažu kako bi stvorile školovane i sposobne kadrove, koji će doprinijeti razvoju društva, odbornik SNP naglašava da "mi, nasuprot tome, mladim ljudima, koji se pretežno sami školuju i dođu kao spremni kadrovi, zatvaramo vrata, demorališemo ih i možda njihove životne puteve takvim aktivnostima odvodimo u drugom smjeru".

Bečić smatra da se izgleda u Podgorici i Crnoj Gori cijene neke druge sposobnosti

Bečić smatra da se izgleda u Podgorici i Crnoj Gori cijene neke druge sposobnosti koje imaju mladi ljudi, a koje nijesu dovoljno poznate savremenom svijetu, što pokazuje stavove SNP-a da je sistem vrijednosti poremećen i da dok se on ne uspostavi, nema evropskog puta Crne Gore.

"Podaci pokazuju da nijesu bili bez osnova stavovi, koji su se mogli čuti ranijih godina da su se pripravnici zapošljavali samo u funkciji izbornih kampanja vladajuće koalicije, odnosno radi obezbjeđivanja izbornih pobjeda" smatra Bečić.

Predmet manipulacije?

On je istakao da je to možda dokaz da su mladi ljudi takvim činom bili iskorišćavani, i time, kao i građani Podgorice, bili predmet manipulacije.

Ta činjenica, smatra Bečić, djeluje poražavajuće i potvrđuje da su njegovi stavovi o nebrizi prema mladima i neadekvatnom položaju imali i te kakvo uporište u činjenicama.

"Ne smije se gubiti iz vida činjenica da u Podgorici živi, radi, uči i studira blizu polovina ukupne populacije mladih u Crnoj Gori, ali nažalost, perspektiva mladih ljudi, sadržaji koji su im dostupni u skladu sa njihovim sklonostima, uslovima školovanja, bavljenja sportom i mnogo toga drugog, nije ni blizu zadovoljavajućeg nivoa", rekao je Bečić, dodajući da su "mladi na marginama i Podgorice i ovog društva, bez naznaka da će se nešto promijeniti".

Neophodna pomoć mladima

Bečić smatra da je neophodno formirati tijela na nivou lokalne uprave, koja će koordinirati i inicirati donošenje i sprovođenje projekata za potrebe mladih na lokalnom nivou.

Bečić smatra da je neophodno formirati tijela na nivou lokalne uprave

"Da li će se to tijelo zvati Sekretarijat ili kancelarija za mlade ili nekako drugačije - o tome treba povesti raspravu, ali suština je da ga treba oformiti u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu zabrinjavajući položaj mladih, koji smo imali u navedenom primjeru", rekao je odbornik SNP-a.

On je istakao da u Podgorici još uvijek nije formiran ni lokalni plan akcije za mlade, iako je Vlada još 2006. godine usvojila nacionalni plan.

Bonus video: