Medenica: Rezultati sudstva neće biti problem za datum pregovore

Medenica je istakla da su viši sudovi u Podgorici i Bijelom Polju ostvarili potpunu efikasnost
0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2011. 12:57h

Rezultati sudstva neće biti prepreka da Crna Gora dobije datum pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, ocijenila je predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je kazala da crnogorski sudovi u prvih šest mjeseci bilježe značajnu efikasnost, ali je registrovan i pad kvaliteta sudskih presuda.

Medenica je, predstavljajući polugodišnji Izvještaj o radu sudova, istakla da predmeti za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine imaju prioritet.

Prema njenim riječima, crnogorski sudovi su u prvom polugođu primili 56.130 predmeta, tako da su ukupno, sa prenijetim iz prethodne godine, u radu imali 94.151 predmet.

"Riješili su 54.146 predmeta, a ostalo je neriješeno 40.105 ili 42,49 odsto", kazala je Medinica.

Ona je navela da je polugodišnji priliv predmeta, u odnosu na isti period lane, povećan za 1.626 predmeta ili 2,98 odsto.

"Sudovi su riješili 96,47 odsto priliva, odnosno 57,51 odsto ukupnog broja predmeta u radu", istakla je Medenica na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, kvalitet rada sudova je lošiji za dva odsto u odnosu na kraj prošle godine.

"U prvih šest mjeseci je ukinuto 24,39 sudskih odluka", kazala je Medenica, dodajući da će sudstvo zbog toga u narednom periodu biti posvećeno podizanju kvaliteta sudskih odluka.

Najneažurniji Osnovni sud u Ulcinju

Ona je navela da su osnovni sudovi, ukupno gledajući, postigli bolje rezultate, ali kod pojedinih i dalje ima zaostatka. Kao najneažurniji apostrofirala je Osnovni sud u Ulcinju.

Medenica je istakla da su viši sudovi u Podgorici i Bijelom Polju ostvarili potpunu efikasnost u naznačenom periodu iako je priliv predmeta povećen za 1,64 odsto.

Ona je kazala da su Upravni i Apelacioni sud takođe efikasni uprkos povećanom prilivu predmeta, dok je Vrhovni sud zabilježio manji priliv predmeta u odnosu na isti period prošle godine za 13, 66 odsto.

Medenica je najavila da će sudstvo, slično kako je to regulisano za zaposlene u službi Skupštine, tražiti povećenje plata zaposlenima u pravosuđu

Ona je najavila da će, u cilju podizanje kvaliteta sudskih odluka, od septembra svi veći sudovi imati odjeljenja sudske prakse postavljena na sasvim drugim osnovama.

"Sudska odluka više neće moći biti predata strankama sve dok ne prođe sudsku praksu i ne dobije potvrdu da je odluka zakonita, odnosno da prilikom odlučivanju postoji potpuno ujednačena sudska praksa", kazala je Medenica.

Upitana da li se plaši da će rezultati sudstva biti kamen spoticanja za dobijanje datuma pregovor, ona je odgovorila odrično.

"Što se tiče sudstva i njegovih obaveza – ne nikako. Što se tiče uslova za koje su zaduženi drugi o tome ne mogu da sudim", kazala je predsjednik Vrhovnog suda.

Medenica je ponovila da crnogorsko sudstvo nije pod političkim uticajem i navela da ocjena o trilim daskama predstavlja nesrećno izabran termin.

Ona je ponovo apelovala na sve da su suzdrže od javnog komentarisanja nepravosnažnih sudskih presuda, jer se to može tumačiti kao atak na nezavisnost sudova.

Medenica je najavila da će sudstvo, slično kako je to regulisano za zaposlene u službi Skupštine, tražiti povećenje plata zaposlenima u pravosuđu.

Komentarišući ponašanje advokata odbrane u slučaju Zavala, ona je kazala da odbranu treba da iznose u sudnici, a ne na ulici.

Bonus video: