Mitropolit Ilarion: Za lažno predstavljanje se ide u zatvor ili ludnicu

“Ako bi se neko lažno predstavljao kao predsjednik, premijer ili ministar, završio bi u zatvoru, ili u ludnici”, rekao je Ilarion.
70 pregleda 0 komentar(a)
Roćen i Ilarion, Foto: Zoran Đurić
Roćen i Ilarion, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.07.2011. 08:25h

Ruski mitropolit Ilarion ocijenio je juče da u Crnoj Gori postoji jedna kanonska crkva na čijem čelu je mitropolit Amfilohije i “mala grupa samozvanaca koja se želi prikazati kao crkva”.

Ilarion je potvrdio da je takav stav iznio u razgovoru sa predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova, ali je odbio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li se iko od pomenutih zvaničnika saglasio sa njim povodom statusa “grupe samozvanaca”, odnosno Crnogorske pravoslavne crkve.

“Neprofesionalno bi bilo da pričam o tome, izrazio sam svoje mišljenje. Političari imaju pravo na svoje mišljenje, ali da bi se sačuvalo jedinstvo, mnogo je bitno da pravilno budu primijenjene sve činjenice”, kazao je Ilarion na konferenciji za medije, zahvalivši zvaničnicima na “otvorenom razgovoru”.

On je istakao da na jednoj teritoriji ne mogu da postoje dvije kanonske crkve, kao što ne mogu ni dvije države.

“Ako bi se neko lažno predstavljao kao predsjednik, premijer ili ministar, završio bi u zatvoru, ili u ludnici”, rekao je Ilarion.

On nije saglasan sa pričom koju je čuo da su pravoslavci podijeljeni u Crnoj Gori.

“Postoji kanonska crkva kojoj pripada većina i mala grupa samozvanaca koji se žele prikazati kao crkva”, pojasnio je Ilarion.

On je kazao da je Crna Gora višekonfesionalna država, ali da, kao i u Rusiji, postoji crkva većine - Mitropolija crnogorsko-primorska, na čijem čelu je mitroplit Amfilohije, a koja ulazi u sastav SPC.

“Jedinstvo pravoslavnih crkava je iznad državnih i političkih granica. Ruska pravoslavna crkva postoji i u drugim državama, a ne samo u Rusiji, što sam istakao u razgovoru sa crnogorskim državnicima... Zato se u kabinetu našeg patrijarha ne nalazi samo jedna, već 15 državnih zastava... Tako i SPC danas postoji u više država”, istakao je Ilarion.

Upitan da li bi Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost Mitropoliciji crnogorsko-primorskoj ako bi se s tim saglasila SPC, Ilarion je kazao da bi za to bila neophodna saglasnost svih crkava.

“Za autokefalnost, međutim, nije dovoljno da se na političkoj karti svijeta pojavi nova država. Da je tako, bilo bi 150, a ne 15 pravoslavnih crkava”, pojasnio je Ilarion.

On je istakao da “raskolnici” uvijek ostaju u manjini i da se njihova brojnost može podizati do jednog nivoa, uz pomoć političara i mas medija, navodeći primjer Ukrajine u kontekstu postojanja dviju crkava u Crnoj Gori.

Da li zbog činjenice da je Ilarion iznio veoma jasan stav o statusa SPC, ili pak vodeći računa da je, kako je kazao, u toku izrada zakona o vjerskim zajednicama i vraćanju crkvene imovine, mitropolit Amfilohije je biranim riječima govorio o potrebi jedinstva crkve i viševjekovnim odnosima Crne Gore i Rusije.

Amfilohije je ocijenio da iskustva Ruske pravoslavne crkve treba da nam pomognu kako ne bi bile ponovljene greške koje su se desile nakon raspada SSSR-a.

Dvojica mitropolita su saglasni da su Crnogorci i Rusi narodi “iste krvi i iste vjere”, a Ilarion je istakao i ekonomski momenat saradnje dvaju naroda.

“Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 150.000 Rusa. Ne samo da se odmaraju i sunčaju na primorju već posjećuju manastire i crkve”, kazao je Ilarion.

Amfilohije je otkrio da Ilarion komponuje od svoje treće godine i da zbirku svojih kompozicija poklonio crnogorskim zvaničnicima.

Mitropolita Ilariona, koji je i predsjednik Odjeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovskog patrijarhata, primio je juče i premijer Igor Lukšić.

“Aktivnosti koje sprovodi Vlada usmjerene su u cilju ostvarenja punog jedinstva pravoslavlja u Crnoj Gori, bez pretenzija da se država miješa u elemente kanonskog prava. Upravo taj princip nadnacionalnosti može da bude osnova organizovanja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja treba da bude podrška i oslonac državi Crnoj Gori. Sagovornici su konstatovali da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, uz puno razumijevanje i strpljenje, koje će doprinijeti kvalitetu i dugoročnoj održivosti rješenja.

Bonus video: