Završena rekonstrukcija paviljona za žene u Komanskom mostu

Završena je i kotlarnica za centralno grijanje, dok iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavljuju adaptaciju kuhinje u toj ustanovi
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 14:29h

Rekonstrukcija paviljona ''B'' i trpezarije u JU Zavodu "Komanski most" završena je, a Vlada Crne Gore za tu svrhu izdvojila je 220 hiljada eura. Završena je i kotlarnica za centralno grijanje, dok iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavljuju adaptaciju kuhinje u toj ustanovi.

Kako je saopšteno iz tog Vladinog tijela paviljon "B" namijenjen je za smještaj žena. U jednom dijelu bloka biće smještene štićenice sa umjerenim i težim smetnjama u intelektualnom razvoju, gdje će se sprovoditi aktivnosti u skladu sa njihovim preostalim sposobnostima, stečenim nivoom higijenskih navika, navika samoposluživanja i zadovoljavajućim nivoom socijalizacije.

"U istom bloku u odvojenom dijelu, biće smještene štićenice sa težim i teškim smetnjama u intelektualnom razvoju, polupokretne i nepokretne, koje nemaju usvojene higijenske navike i navike samoposluživanja", navodi se u saopštenju.

Animiraće i porodice štićenika

Iz Ministarstva ističu i da su u novoadaptiranom paviljnu "A" za smještaj muške populacije stvoreni uslovi u skladu sa Preporukama Zaštitinka ljudskih prava i sloboda, dok je paviljon "C" predviđen za djecu odvojen od ostatka ustanove.

Ustanova je spremna, da bez obzira na finansijske teškoće, dijelom participira putne troškove da bi porodice obišle svoje najbliže

U cilju unapređenja kvaliteta usluga smještaja i poboljšanja porodično pravne zaštite štićenika u Zavodu mjesečno se održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, centrima za socijalni rad i ustanovovama. Kako su kazali iz tog Vladinog tijela na taj način će animirati i porodice štićenika, da ih posjećuju i samim tim uzmu učešća kao partneri u njihovoj daljoj rehabilitaciji.

"U tom cilju ustanova je spremna, da bez obzira na finansijske teškoće, dijelom participira putne troškove da bi porodice obišle svoje najbliže", navodi se u saopštenju.

Ugrađen i video nadzor u krugu Zavoda

Potpisan je i sporazum za projekat "Monitoring poštovanja ljudskih prava u institucijama zatvorenog tima u Crnoj Gori" koji predviđa da Akcija za ljudska prava i organizacije koje u njemu učestvuju mogu bez najave posjetiti ustanovu. Sporazum su potpisali sredinom prošlog mjeseca Ministarstvo rada i socijalnog staranja, JU Zavod "Komanski most" i NVO Akcija za ljudska prava.

Poboljšanju uslova doprinijelo je i ugrađivanje video nadzora u krugu Zavoda, popravljen je prilazni put i rasvjeta. U dijelu parka, iza paviljona, planirano je postavljanje plastenika, kao vid okupacione terapije štićenika, koji će se baviti uzgojem cvijeća.

Zavod trenutno zbrinjava 121 štićenika, od kojih 62 muškarca, 49 žena i 10 djece.

U toj ustanovi zaposleno je 68 radnika, a neposredno sa štićenicima rade četiri defektologa, dva vaspitača, jedan socijalni radnik, četiri radna terapeuta, jedanaest medicinskih sestara, devetnaest njegovateljica.

Galerija

Bonus video: