Klinički centar blizu evropskog standarda po broju urađenih operacija

On je podsjetio da je standard Evropske unije da na milion stanovnika ide hiljadu operacija na otvorenom srcu
51 pregleda 0 komentar(a)
Operacija, Foto: Ny-liability-insurance.com
Operacija, Foto: Ny-liability-insurance.com
Ažurirano: 20.07.2011. 09:54h

U Crnoj Gori je za prvih šest mjeseci urađeno 226 operacija na otvorenom srcu, dok će do kraja godine taj broj biti oko 500, što je blizu evropskog standarda u toj oblasti, kazao je direktor Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore, Aleksandar Nikolić.

On je podsjetio da je standard Evropske unije da na milion stanovnika ide hiljadu operacija na otvorenom srcu.

“Crna Gora ima oko 650 hiljada stanovnika i ove godine će biti urađeno 480-500 operacija što je 78 odsto od evropskog standarda”, kazao je Nikolić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, od bivših istočnoevropskih zemalja jedino Češka ispunjava evropski standard, dok su Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska daleko ispod tog standarda.

Nikolić je naveo da Srbija, koja ima osam miliona stanovnika, godišnje radi oko četiri hiljade operacija na otvorenom srcu, što je svega 50 odsto evropskog standarda

“Tako da je Crna Gora, u pogledu broja operacija na otvorenom srcu, prema broju stanovnika , najviše odmakla u regionu”, istakao je on.

Nikolić je ukazao da je u Centru za kardiohirurgiju od septembra 2008. do juna ove godine urađeno 1.025 operacija.

“Od početka godine do kraja juna u Centru za kardiohirurgiju obavljeno je 226 operacija, a postotak mortaliteta je bio 1,8 odsto”, naveo je on.

Bonus video: