Novi direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović

Novi direktor Kliničkog centra može očekivati dobru platu, s obzirom na to da je osnovna plata doskorašnje direktorice za 2011. godinu, bila 1.727 eura
480 pregleda 0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.07.2011. 06:57h

Novi direktor Kliničkog centra Crne Gore biće, kako trenutno stoje stvari, dr Milan Mijović, načelnik Odjeljenja za grudnu hirurgiju, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu zdravlja.

Doskorašnjoj direktorici dr Oliveri Miljanović je nedavno istekao mandat, ali s obzirom na to da ona nije zainteresovana da ostane na toj funkciji, ministar zdravlja dr Miodrag Radunović u četvrtak treba da predloži Vladi novog kandidata.

Mijović nije htio da potvrdi ili demantuje da je imao razgovore sa resornim ministrom o njegovom daljem angažmanu

Nije član DPS-a

Kao kandidati za čelnu funkciju najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, pominjali su se aktuelna direktorica Doma zdravlja u Danilovgradu Zorica Kovačević, predsjednik Odbora direktora KC-a hirurg Ranko Lazović, kao i načelnica Odjeljenja za nefrologiju dr Marina Ratković-Mugoša, ali će Radunović predložiti Mijovića, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

Međutim, i prilikom odabira direktora Kliničkog centra 2007. godine, kako tvrde upućeni, dr Mijović je pominjan kao najozbiljniji kandidat. Te godine je Miljanović zamijenila dr Miodraga Đurišića nakon njegova dva mandata. S obzirom na to da on nije član DPS-a, upućeni smatraju da mu je to tada bila glavna prepreka za izbor direktora.

Kao glavno obilježje mandata Miljanovićeve, u Izvještaju se navodi otvaranje nove Klinike za radioterapiju i onkologiju prošle godine

Plata 1.727 eura

Novi direktor Kliničkog centra može očekivati i više nego solidnu platu, s obzirom na to da je osnovna plata doskorašnje direktorice Kliničkog centra, kako piše u imovinskom kartonu za 2011. godinu, bila 1.727 eura.

Direktor najveće crnogorske zdravstvene ustanove prima za 600 eura veću platu od resornog ministra, koji je u svom imovinskom kartonu prijavio mjesečnu zaradu od 1.141 euro.

Novog direktora će, sudeći prema Izvještaju o radu te ustanove za vrijeme mandata Miljanovićeve, sačekati i “nepovoljne okolnosti”, sa kojima se ta ustanova suočavala u proteklom četvorogodišnjem mandatu.

Nedefinisan odnos KC i Fonda zdravstva

Broj urađenih operacija u Kliničkom centru u periodu od 2006. do 2010. godine, u stalnom je porastu

“Paušalno finansiranje koje nije zasnovano na stepenu opterećenosti i opremljenosti KC, kvalitetu i kvantitetu pruženih zdravstvenih usluga i kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, sa posljedicom prelivanja sredstava između zdravstvenih ustanova”, još je jedna nepovoljnost koja se pominje u Izvještaju.

Problem je i nedovoljno definisan poslovni odnos KC i Fonda zdravstva, odnosno nedostatak ugovora izmenu Fonda i KC, kojim bi se definisao obim i vrsta zdravstvene zaštite i način finansiranja neophodan za ostvarenje ugovorene zdravstvene zaštite.

“Odsustvo savremenog cjenovnika usluga, sada u primjeni cjenovnok iz 2001. godine, nedostatak nacionalnih kliničkih protokola i smjernica kliničke prakse, kao i porast nezadovoljstva zaposlenih društvenim i materijalnim statusom”, nepovoljnosti su koje su nabrojane u tom dokumentu.

Porastao broj operacija

Kao glavno obilježje mandata Miljanovićeve, u Izvještaju se navodi otvaranje nove Klinike za radioterapiju i onkologiju prošle godine.

Miljanović je, kako piše u Izvještaju, ostvarila i druge značajne rezultate.

“U periodu 2006 – 2010. godina uočava se trend povećanja broja hospitalizovanih pacijenata, što je 3.988 bolesnika ili oko 13 odsto više u odnosu na 2006. godinu”, piše u Izvještaju.

Smanjeno je, kažu, i prosječno trajanje hospitalizacije u KC-u, pa je u 2010. godini bila 6,3 dana, dok je četiri godine ranije 7,1.

“Broj urađenih operacija u Kliničkom centru u periodu od 2006. do 2010. godine, u stalnom je porastu, sa 9.155 u 2006. na 10.311 u 2010. godini”, piše u Izvještaju.

Bonus video: