Novinar RTCG Marko Milačić dobio otkaz

Rutovićka nije odgovarala na pozive "Vijesti", a Milačić je podsjetio na prilog emitovan na TVCG nakon njegove suspenzije, u kojem se navodi da njegova karijera ide uzlaznom putanjom
754 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 17:08h

Novinar TVCG Marko Milačić koji je proteklih mjeseci u više navrata javno kritikovao vlast, dobio je otkaz.

Menadžment TVCG suspendovao je sredinom aprila Milačića zbog učešća na uličnim protestima organizovanim na Fejsbuku, 9. jula je ostao bez posla, da bi svega dva dana potom saznao da je na godišnjem odmoru.

“Ono što je najsimpatičnije, ali ujedno i veoma tužno, u svoj pravnoj priči u vezi sa otkazom, jeste činjenica da sam ja i nakon otkaza, ponavljam – nakon otkaza, stavljen na listu za odmor, tako da mi je otkaz stupio na snagu 9. jula, a od 11. jula do 1. avgusta je predviđen moj regularni, ovogodišnji odmor", rekao je Milačić..

Milačić je ocijenio da je otkaz poruka da RTCG ne želi da bude Javni servis

Advokati na potezu

On je ocijenio da mu je na taj način saopšteno da više ne radi, zbog nedostatka profesionalizma, kulture i hrabrosti.

"Tim, ali i ostalim, pravnim glupostima i brljotinama u narednom periodu pozabaviće se advokati", istakao je Milačić.

Rutovićka nije odgovarala na pozive "Vijesti", a Milačić je podsjetio na prilog emitovan na TVCG nakon njegove suspenzije, u kojem se navodi da njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

“Zar išta bolje i jasnije opisuje Javni servis i iskrenost ljudi na njegovom čelu, u mom ali i ostalim slučajevima i aktivnostima, nego dokument koji je objavljen u okviru centralne informativne emisije te televizije, 13. aprila, a koji se završava riječima: 'Zbog svojih ideja, Milačić nije imao nikakvih problema na poslu. Naprotiv, njegova karijera ide uzlaznom putanjom'. Eto, u Crnoj Gori, u državi u kojoj tužioci štite kriminalce, u kojoj se brane zločinci, slave mafijaši i promovišu tajkuni, uzlazna putanja u Javnom servisu je cenzura, šikaniranje i suspenzija, dok je vrhunac novinarske karijere, očigledno – otkaz", navodi Milačić.

Igračka u boji

Rutovićka je sredinom aprila tvrdila mladi novinar nije suspendovan, već da je dobio slobodne dane kako bi udarao biljege na imanju u Kučima.

Ona je tada "Vijestima" kazala da Milačić zbog "svojih ideja nije imao bilo kakvih problema na poslu", već da, "naprotiv, njegova kanjera ide uzlaznom putanjom".

Milačić je ocijenio da je otkaz poruka da RTCG ne želi da bude Javni servis, već “igračka u boji Mila Djukanovića, Milana Roćena i ostalih...

"Želio sam da pokažem da na Javnom servisu mora i treba da postoji drugačije mišljenje, sve dok u ovoj državi živi makar jedan čovjek koji ne glasa DPS, a takvih je, siguran sam – većina. Na žalost, kao što vidite, svi iz aktuelne-dvadesetogodišnje vlasti pričaju o napretku, ljudskim pravima i evropskom putu, a pravo stanje je otpuštanje neposlušnih novinara, paljenje automobila neposlušnih medija, štrajkovi, kriminal, mafiokratska vlast, rotšild-turizam, neopjevani nepotizam i slični produkti familije", smatra Milačić.

Zarobljeni javni servis

On ističe da je dobio otkaz nakon razgovora sa predstavnikom EU Leopoldom Maurerom, podrške građana, brojnih intelektualaca i NVO koji su kritikovali cenzuru RTCG, snažne kritike na račun rukovodstva Javnog servisa...

"Zamislite samo koliko je naš Javni servis zarobljen, koliko su jake uzde režima, koliko su moćni pipci vlasti koji se pružaju kroz tu medijsku kuću, kada i pored svega što se dogodilo, iz TVCG odlučuju da mi ne produže ugovor ili, prevedeno – da mi daju otkaz", ocijenio je Milačić.

On smatra da je otkaz dobio zbog drugačijeg mišljenja i pogleda na "naše državne laži i manipulacije", zbog neposlušnosti, zbog razmišljanja na glas.

"Na kraju, ono najvažnije – otkaz zbog istine", zaključio je Milačić.

Galerija

Bonus video: