Pet vjekova Fašinade: 50 jedrilica kreće do Perasta do Porto Montenegra

Ruta je prvoga dana od Perasta, kroz tjesnac Verige do marine Porto Montenegro u Tivtu
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 07:30h

Jedriličarski klub „Lahor“ iz Kotora i ove godine organizuje najveću jedriličarsku, sportsko-turističku regatu u Crnoj Gori, 21. i 22. jula, u akvatorijumu grada Perasta.

Regata se već devet godina organizuje u čast petovjekovnog narodnog običaja zvanog Fašinada - povorke okićenih barki koje u počasnom krugu oko ostrva spuštaju kamenje u neposrednoj blizini, sa ciljem da se ostrvo sačuva od morske erozije.

Predsjednik Organizacionog odbora Srećko Vukmirović, podsjeća da se regata u špicu sezone održava pred ogromnim brojem turista, uz učešće od oko 50 jedrilica i ojedrenih barki iz više država (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Italija, Rusija...).

Uz manifestaciju Bokeljska noć, to je najveći događaj na moru u Crnoj Gori, koji je vezan za bogatu pomorsku tradiciju

Jedra pod školjem

On je rekao da je regata, zbog velike tradicije pomorstva na jedra i korišćenja samo sile vjetra, što je apsolutno uvršćuje u ekološke sportove, interesantna za učestvovanje ne samo sportistima, već i mondenskom svijetu, “kome taj sport i pripada”.

Uz manifestaciju Bokeljska noć, to je najveći događaj na moru u Crnoj Gori, koji je vezan za bogatu pomorsku tradiciju ovog kraja.

U Muzeju grada Perasta 21. jula biće otvorena izložba - akril na platnu - pod nazivom “Radost” akademske slikarke Tijane Gordić iz Bijelog Polja, a na ostrvu Gospa od Škrpjela 22. jula je planirana izložba fotografije “Jedra pod Školjem”, autorke Svetlane Krivokapić iz Beograda.

Galerija

Bonus video: