Zbog tajnog snimanja Simonović tužio predstavnike Novog sindikata RTCG

"Okrivljeni su neovlašćeno snimljeni razgovor učinili dostupnim neograničenom broju nepoznatih lica", navodi se u tužbi
0 komentar(a)
Vojičić i Simonović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojičić i Simonović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.07.2011. 08:43h

Predsjednik Savjeta Radio-televizije Crne Gore Duško Simonović podnio je tužbu Osnovnom sudu protiv predstavnika Novog samostalnog sindikata Radomira Pajovića i Mirjane Popović za neovlašćeno snimanje neformalnog razgovora koji je u aprilu imao sa njima u Crnogorskom olimpijskom komitetu.

On je, tokom tog razgovora, za generalnog direktora Televizije Branka Vojičića rekao da je "klasična budala", direktor opštih poslova Miodrag Vučinić "najveći gangster", a direktorka TVCG Radojka Rutović "nema kapaciteta za posao koji obavlja".

Tonski zapis razgovora je 5. jula objavljen na sajtu YouTube, o čemu su pisale i "Vijesti". Tonske zapise je postavio korisnik sa nalogom "cassielmn".

"Okrivljeni nijesu zahtijevali dozvolu od privatnog tužioca da se njihov razgovor snima, čak nijesu ni učinili vidljivim radnju snimanja"

"Nesumnjivo je da su okrivljeni prethodno imali dogovor da snimaju razgovor i da su navođenjem razgovora na temu neefikasnog rada Savjeta i postojanja oprečnih stavova kod članova tog tijela, isprovocirali Simonovića da u povjerenju iznese neka svoja razmišljanja o radu pojedinih članova Savjeta", piše u tužbi, koju je Simonović predao Osnovnom sudu 7. jula, samo dva dana nakon objavljivanja spornog audio zapisa.

"Objavljivanjem na pomenutom sajtu, a sljedećeg dana i u dnevnom listu “Vijesti”..., okrivljeni su neovlašćeno snimljeni razgovor učinili dostupnim neograničenom broju nepoznatih lica", navodi se u tužbi.

Dalje piše da je u pitanju bio "neformalni razgovor, bez unaprijed dogovorenog dnevnog reda, vođenja zapisnika i prisustva drugih lica".

"Okrivljeni nijesu zahtijevali dozvolu od privatnog tužioca da se njihov razgovor snima, čak nijesu ni učinili vidljivim radnju snimanja, tako da privatni tužilac i nije znao, niti kojim uređajima, da je izvršeno snimanje", piše u tužbi Simonovića.

Snimak postavljen da bi se Simonović diskreditovao

Da je snimanja bilo, saznao je, kako navodi u tužbi, 5. jula, kada je obaviješten da se pojavio na sajtu YouTube.

Na snimku Simonović govori i da se Vojičić nervira zbog neusvajanja finansijskog izvještaja za 2010. i priče oko njegove eventualne smjene.

"Vjerujem da ga (Vojičića) nervira ova situacija, ja sam čuo da vjerovatno ima i drugih problema... Situacija je sljedeća: Branko je očigledno budala, jedna ovako klasična, što ja znam iz jedne duge priče. Pomalo mi ga je žao, ali mi je toliko toga vratio da više nemam razloga da ga žalim uopšte... Špijajući me, svašta radeći, podmećući, lažući", kazao je Simonović predstavnicima Novog sindikata.

Cilj objavljivanja tonskog zapisa čak dva mjeseca nakon snimanja bio je, kako se navodi u tužbi, da se Simonović diskredituje kao predsjednik Savjeta RTCG, da ga natjeraju da podnese ostavku i onemoguće funkcionisanje Savjeta i “skretanje pažnje sa velikih problema koji potresaju RTCG i koji se pokušavaju razriješiti u Savjetu”.

“Izvršavanjem neovlašćenog snimanja razgovora, okrivljeni su povrijedili pravo Simonovića na slobodu nesmetanog izražavanja, na njegovo pravo da iznijeto mišljenje u neformalnim razgovorima ne bude dostupno drugim licima i javnosti”, piše u tužbi.

Simonović se protivio usvajanju izvještaja

Prije donošenja odluke da se neusvojeni izvještaj objavi na sajtu RTCG, Vojičić je upozorio članove Savjeta da krše zakon i da će ih Skupština zbog toga razriješiti

Ako državni revizori i inspektori eventualno utvrde da je RTCG nezakonito poslovala, sigurno bi se glasalo i o sudbini generalnog direktora, a gotovo je izvjesno i da bi većina članova Savjeta glasala za smjenu Vojičića.

“Ovaj izvještaj zaslužuje da se detaljnije pretrese... Ne mogu da glasam za bilo kakve tajne”, kazao je tada Simonović.

Prije donošenja odluke da se neusvojeni izvještaj objavi na sajtu RTCG, Vojičić je upozorio članove Savjeta da krše zakon i da će ih Skupština zbog toga razriješiti.

U Zakonu o radio-difuznim servisima navodi se da Savjet podnosi ostavku ako do kraja juna ne objavi finansijski izvještaj za prethodnu godinu, ali se ne precizira da li mora da ga i usvoji.

Pajović: Novi snimci "još ubitačniji"

Predsjednik Novog sindikata RTCG Radomir Pajović, kazao je “Vijestima” da ga čudi što Simonović sa dvije funkcije (predsjednik Savjeta RTCG i COK-a), “ne kontroliše sebe što govori”, ali je i “zaboravan”.

Pajović je, kako kaže, upoznao Simonovića da su došli da razgovaraju zvanično o rješavanju problema u toj medijskoj kući

“On je sam u jednom trenutku rekao da će dati ostavku, ali smo mu kazali da to nije neophodno”, kazao je Pajović, i dodao da će, ukoliko Simonović ne povuče tužbu, objaviti nove snimke, “još ubitačnije”.

Pajović je, kako kaže, upoznao Simonovića da su došli da razgovaraju zvanično o rješavanju problema u toj medijskoj kući, zbog čega su i “skretali razgovor na važnije stvari od komentarisanja članova Savjeta”.

Simonović nije htio da komentariše tužbu i navode Pajovića.

Bonus video: