Firmi "Limov Radović" jedna služba daje dozvolu za parking, druga ga ruši

Iz firme su glavnom administratoru i predsjedniku Opštine uputili pismo i, kako su kazali, ukazali na koliziju odluka dvaju opštinskih organa
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 20:58h

Iako je firma “Limov Radović” iz Herceg Novog dobila dozvolu da zemljište iza samoposluge u Baošićima pretvori u posebno parkiralište, Komunalna policija je izdala rješenje da se rampa i kiosk za naplatu uklone.

Iz firme “Limov Radović” se pitaju kako je moguće da jedan opštinski organ da dozvolu za djelatnost, a drugi je proglašava tek jednim od uslova.

Još prije dvije godine firma “Limov Radović” je dobila saglasnost da parking prostor u Baošićima, kod diskoteke “Babilon”, može da pretvori u posebno parkiralište.

Zbog, kako kažu, opstrukcija iz Mjesne zajednice i lokalne uprave nijesu odmah mogli da počnu sa radom, pa su to uradili pred početak ove turističke sezone.

Postavili su, kažu, rampu i metalni kiosk sa kompjuterom i 25. juna počeli sa radom. Iz firme objašnjavaju da je saglasnost za parking izdao Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, kao i da je DUP-om taj prostor predviđen za parking.

U rješenju o saglasnosti Sekretarijata, na osnovu ovjerene skice tog sekretarijata, dozvoljena je izgradnja rampe i kioska za naplatu.

Komunalna inspekcija je prvo naložila uklanjanje kioska i rampe, a kako to nije urađeno, za danas je naloženo njihovo uklanjanje

Uz objašnjenje da su “bez odobrenja nadležnog organa SO Herceg Novi“ postavili kiosk i rampu, Komunalna inspekcija je prvo naložila uklanjanje kioska i rampe, a kako to nije urađeno, za danas je naloženo njihovo uklanjanje.

Komunalni inspektor Milijan Mijović je obrazložio da firma nije imala odobrenje Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo za postavljanje kioska.

Iz firme “Limov Radović” tvrde da je “rješenje Sekretarijata zasnovano na važećoj odluci o javnim parkiralištima i u njoj se, kao jedini organ koji izdaje odobrenje, navodi Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, dok se nigdje ne pominje Sekretarijat za urbanizam i građevinarstvo”.

“U slučaju da je Sekretarijat pogriješio u proceduri, glavni administrator je imao pravo da o pravu službenog nadzora poništi donijeto rješenje”, kazali su u toj firmi.

Glavni administrator je, navode iz firme “Limov Radović”, to rješenje čak potvrdio.

O svemu su obavijestili i zaštitnika ljudskih prava i MANS

“I na ovom primjeru je vidljivo da lokalna vlast u Herceg Novom nije uspjela da ’natjera’ opštinske službe da rade na osnovu sopstvenih - opštinskih odluka”, kažu u firmi.

Pored krivične prijave koju su predali osnovnom državnom tužiocu zbog, kako su naveli, krivičnog djela prekoračenja službenog ovlašćenja opštinskog komunalnog inspektora, o svemu su obavijestili i zaštitnika ljudskih prava i MANS.

Komunalni inspektor obrazložio da firma nije imala odobrenje Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo

Komunalni inspektor Milijan Mijović je obrazložio da firma nije imala odobrenje Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo za postavljanje kioska.

Iz “Limov Radović” tvrde da je “rješenje Sekretarijata zasnovano na važećoj odluci o javnim parkiralištima i u njoj se, kao jedini organ koji izdaje odobrenje, navodi Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove.

Iz firme “Limov Radović” su glavnom administratoru i predsjedniku Opštine uputili pismo i, kako su kazali, ukazali na koliziju odluka dvaju opštinskih organa, Sekretarijata i Komunalne policije.

Iz “Limov Radović” tvrde da je rješenje Sekretarijata zasnovano na važećoj odluci o javnim parkiralištima

Glavni administrator Opštine Tomica Milošević objašnjava da je rješenje Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove tek prvi uslov koji zakupac mora da ispuni da bi parking počeo sa radom, a da potom od Sekretarijata za urbanizam mora da dobije urbanističko-tehničke uslove i odobrenje za uređenje parking prostora.

Bonus video: