Završena ljetnja škola "Planeta u tvojim rukama"

Školu je pohađalo 30 učenika iz različitih crnogorskih škola, koji su postigli značajne uspjehe u školskim takmičenjima
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 12:11h

Na Ivanovim Koritima završena je petodnevna Ljetnja škola pod nazivom "Planeta u tvojim rukama" koja je dio edukativne kampanje Energetska turneja, u organizaciji GIZ-ASE.

Koordinator projekta ASE Radovan Nikčević je na duhovit način kroz stihove najavio specijalnog gosta Ramba Amadeusa.

Popularni umjetnik, koji je inače poznat po aktivnostima koje afirmišu zeleni stil života, upotrebu obnovljivih izvora energije je učenicima i prisutnim gostima na njemu svojstven način demonstrirao rad roštilja na solarnu energiju.

U ambijentu nacionalnog parka "Lovćen", edukativne aktivnosti bazirale su se na praktilčnim metodama, kroz razne radionice u prirodi, multimedijalne prezentacije, izvođenje eksperimenata, diskusije i organizovani obilazak hidroelektrane Perućica.

Školu je pohađalo 30 učenika iz različitih crnogorskih škola, koji su postigli značajne uspjehe u školskim takmičenjima i posebno interesovanje za oblasti kao što su klimatske promjene, životna sredina, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Koordinatorka projekta Milena Bešić, zadovoljna je interesovanjem učenika za odabaren teme.

"Njihova spremnost da se angažuju ohrabruje i daje preporuku da im mi kao organizatori i u buduće sličnim aktivnosti obezbijedimo platformu za širenje znanja i primjenu stečenih". kazala je Bešić.

Svakoj odbranoj temi posvećen je po jedan radni dan škole, a učenike o značaju i specifičnostima ovih oblasti upoznalo je 14 vrsnih stručnjaka ekologije, klimatologije, fizike, biologije, energetike, elektrotehnike, arhitekture i ekonomije.

Bešić kaže da je cilj projekta da se mladima ukaže na značaj i međusobnu povezanost aktuelnih tema, uticaj djelovanja čovjeka na promjene, kao i na činjenicu da je slika budućnosti naše planete upravo u njihovim rukama.

"Organizaciju ovog projekta osim stalnih partnera, crnogorskog Ministarstva ekonomije i Ministarstva prosvjete, pomogle su i NVO Zeleni Crne Gore i Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC)", navodi Bešić.

Značajnu ulogu u procesu odabira tema i anžovanja stručnih predavača, pripremi koncepta i programa imala je Fondacija Pona.

Ta Fondacija aktivno promoviše nauku među mladima, pa je i ova ljetnja škola samo jedna od brojnih zajedničkih aktvnosti u cilju podsticanja mladih da se aktivno uključe u procese poboljšanja uslova života u budućnosti.

Galerija

Bonus video: