Cetinje: U vrtićima sve manje djece, u školama broj upisanih prepolovljen

Cetinje bi moglo da preraste i bukvalno u grad eksponata ili grad kojem neće biti potrebne škole i vrtići
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 19:42h

Podatak da se za jednu deceniju broj stanovnika u crnogorskoj prijestonici smanjio za skoro 20 odsto, dodatno dobija na težini ako se u obzir uzme i to da je na Cetinju sve manje djece, te da se broj učenika u osnovnim školama prepolovio.

Prema ovogodišnjem popisu, na teritoriji prijestonice živi oko 17 hiljada stanovnika, a na gradskom području nešto više od 14 hiljada.

Prvi vrtić u Crnoj Gori

Na popisu 2003. godine u gradu pod Lovćenom živjelo je više od 20 hiljada stanovnika. Broj učenika je dva puta manji, a vjerovatno je najgora situacija u vrtićima. Direktorica vrtića „Zagorka Ivanović“, Senka Vuksanović kaže da se posljednjih godina broj upisanih mališana drastično smanjuje.

"Kada sam došla na Cetinje prije skoro 25 godina, u naš vrtić bilo je upisano 1.160 mališana. Prošle godine, u 19 grupa, imali smo 473 djece, uzrasta od jedne do šest godina. Tek u septembru imaćemo podatak za ovu godinu, ali sigurna sam da će broj biti isti kao i prošle godine, ako ne i manji", kaže Senka Vuksanović.

Prošle godine imali smo ukupno 610 učenika u devet razreda. Zbog racionalnosti, ali i zato što ima dovoljno prostora, svu nastavu obavljamo u jednoj smjeni

Primjera radi, prema podacima Ministarstva obrazovanja, u prošloj godini vrtić “Zagorka Ivanović”, prema broju djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, nalazi se na prvom mjestu u Crnoj Gori, sa nevjerovatnih 99,29 procenata.

Osim u vrtićima, ista situacija je i u osnovnim školama. Prva svjetovna škola u Crnogoraca, “Njegoš” osnovana je na Cetinju, 1834. godine. Škola koja je nekada radila u dvije smjene i devedesetih godina imala preko hiljadu učenika, danas jedva da ima više od 600 učenika.

"Prošle godine imali smo ukupno 610 učenika u devet razreda. Zbog racionalnosti, ali i zato što ima dovoljno prostora, svu nastavu obavljamo u jednoj smjeni. Očekujemo da ćemo ove godine imati blago povećanje, pa će u našu školu ići oko 650 učenika", kaže direktor OŠ “Njegoš” Nikola Latković.

Većina odlazi u Podgoricu

Ove godine upisano je 65 novih učenika, pa će rukovodstvo škole uspjeti “da skrpi” tri odjeljenja prvaka, u kojima će biti po 20 učenika. Unazad dvadeset godina, škola “Njegoš” upisivala je toliko prvaka da je mogla da napravi četiri odjeljenja, po 30 učenika i više.

Možda najdrastičniji pad broja učenika bilježi Osnovna škola “Lovćenski partizanski odred”. U toj obrazovnoj ustanovi za nepunih 15 godina broj učenika se praktično prepolovio.

Prema riječima direktorice škole Sandre Sjekloće, školske 1997/98. u “Lovćenskom partizanskom oredu” bilo je 1.313 đaka, dok će ove godine nastavu u toj školi pohađati svega 706 učenika.

"Razlog rapidnog pada broja upisanih đaka uslovljen je, naravno, ekonomskom situacijom. Nizak životni standard i nemogućnost zaposlenja u našem gradu, uslovili su raseljavanje stanovnika, mahom ka Podgorici, a manje u primorske opštine. To se odmah osjeti na broju učenika", kaže Sandra Sjekloća.

Ukoliko na Cetinju broj djece nastavi da se smanjuje ovim tempom, crnogorska prijestonica, koju neki zovu i Grad muzej, mogao bi lagano da preraste i bukvalno u grad eksponata ili grad kojem neće biti potrebne škole i vrtići.

Bonus video: