NVO "Ispod duge" apeluje na roditelje da zaštite djecu u saobraćaju

U toj organizaciji smatraju da je neophodna izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 19:16h

Nevladina organizacija (NVO) "Ispod duge" apelovala je na roditelje da zaštite svoju djecu u saobraćaju.“Sve je češća situacija da pojedini nesavjesni roditelji djecu voze na prednjem sjedištu automobila, a da ih čak ne vezuju ni pojasem. Katkad se dešava da roditelj “na kratkoj i bezbjednoj relaciji” stavlja malo dijete u krilo i “zajedno voze automobil”, navela je izvršni direktor te organizacije Ana Đurović.U toj organizaciji smatraju da je neophodna izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Neophodna izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima

Na prednjem sjedištu ne smiju biti djecaOna je podsjetila da se, prema članu 20 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u putničkom vozilu, na prednjem sjedištu do vozača, ne smije prevoziti dijete mlađe od 12 godina.“Dok se članom 309 istog Zakona propisuje da će se lice koje na prednjem sjedištu prevozi dijete mlađe od 12 godina, kazniti novčanom kaznom od 15 EUR”, naveli su iz te NVO.

Kada roditelj drži dijete u naručju dok vozi, direktno ugrožava njegov život, “pa samim tim treba da snosi posljedice zbog takvog postupka”

Ne zna se koliko je djece izgubilo život u saobraćajuU izvještaju se, dodala je, navodi i da je u saobraćajnim nezgodama u prošloj godini poginulo 95 osoba, ali se ne navodi koliko je djece izgubilo život.

Ta NVO je danas uputila formalni zahtjev Upravi policije, kako bi dobili informacije koliko je maloljetnika izgubilo život u saobraćajnim nesrećama u toku prošle godine.“Dobijenu informaciju ćemo proslijediti medijima. NVO Ispod duge takođe apeluje i na nadležne organe da utvrde i sprovode oštrije mjere u cilju zaštite djece u saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

“Strašno što je moralo da dođe do toga da roditelje zakonskim odredbama treba „privoljeti“ da zaštite svoje dijete”

Bonus video: