Cerović arapsko pismo u orahu rezbari

Nikšićanin Željko Cerović kaže da je za dvije godine uradio veći broj duboreza i sa radom upoznao pojedine predstavnike muslimanske zajednice koji su saglasni da “zna svoj posao“
347 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2018. 18:52h

Nakon dvije decenije bavljenja duborezom, Nikšićanin Željko Cerović počeo je da se bavi islamskom kaligrafijom.

Kaže da je arapsko pismo najljepše na svijetu i da mu zbog toga nije bilo teško da odluči da mu izazov nakon 20 godina rada bude upravo islamska kaligrafija.

“To mi ujedno pruža mogućnost i za umjetničku kreaciju“.

Priča da radi u orahu jer je “jedini dostojan ljepote islamske kaligrafije”.

“Radim i suvenire i magnete koji imaju i edukativnu svrhu. Često me pitaju što to radim, a ja odgovoram da radim samo nešto što je lijepo. Bog je jedan, kako god se zvao, a mene je uvijek interesovala samo ljepota i ljubav“.

Cerović kaže da je za dvije godine uradio veći broj duboreza i sa radom upoznao pojedine predstavnike muslimanske zajednice koji su saglasni da “zna svoj posao“.

Iako je rođen u Grudskoj Mahali, nedaleko od Hadži Ismailove džamije, priča da je prije dva dana prvi put ušao u nju kako bi postavio radove i uradio fotografije za katalog.

“Od malena sam vaspitavan da poštujem svoju, ali i ostale vjere, i da je ljepota upravo u toj raznolikosti“.

S obzirom na to da islamske vjerske norme izričito zabranjuju slikanje i vajanje likova, njihova umjetnost bazira se na kaligrafiju i njoj svojstvenu ornamentiku, arabesku, priča Cerović.

“Nijesam bio dovoljno upoznat sa islamskom kaligrafijom, ali sam bio spreman da učim. I dalje učim, a namjeravam da nikšićkoj džamiji, kada završe sa renoviranjem, poklonim duborez urađen samo za nju“.

Islamska kaligrafija u duborezu nije prvi Cerovićev „susret“ sa religijom.

Radi duboreze koji se tiču pravoslavlja i katoličanstva, a planira i da malo “zađe“ u judaizam.

“Sve što je lijepo i plemenito - privlači me“. Cerović kaže da se za duborez odlučio prije 20 godina, nakon dugogodišnjeg bavljenja turizmom i ugostiteljstvom. Ističe da je uspio da za kratko vrijeme hobi pretvori u posao od koga živi.

Priča da se njegovi radovi nalaze se u prostorijama državnih ustanova, političkih partija, banaka, hotela, preduzeća, ambasada i privatnih domova. Radi uglavnom prema porudžbini, pa je tako uradio pelikane za lanac hotela “Pellicano” u Italiji, za Njemce je radio grbove sa bavarskim simbolima, za njihove hipodrome lavove, a našim iseljenicima su najdraži duborezi sa nacionalnim simbolima.

Naglašava da posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu zauzima heraldika i da sve češće izrađuje porodične grbove.

Džematlija Mirsad bio skeptičan pa se oduševio

Predsjednik Džemata Nikšića Mirsad Agović kaže da je bio malo skeptičan kada ga je Cerović pozvao.

“Kada sam vidio njegove radove - oduševio sam se. Iznenađen sam, ali i zahvalan, da je jedan pravoslavac počeo time da se bavi“. Agović navodi da Hadži Ismailovu džamiju obilazi sve veći broj pravoslavaca i da su i nikšićki muslimani počeli da se vraćaju vjeri.

“U Nikšiću živi oko 1.400 muslimana, a u džamiju dolazi od 25 do 50 vjernika. Zadovoljni smo, a sa ponosom ističem da sam najstariji džematlija... Islam je vjera, druženje, tolerancija i ljubav, i mi se trudimo da je tako narodu i prezentujemo. Crna Gora treba da bude multinacionalna i multivjerska, da nema mržnje, a to zavisi samo od ljudi“.

Galerija

Bonus video: