Hrvatski taksisti mogu da voze putnike iz Crne Gore, a crnogorski ne mogu iz Hrvatske

Hercegnovski taksista može iz Crne Gore da doveze putnika na aerodrom Čilipi, ali ne smije da primi putnika u toj zemlji
291 pregleda 0 komentar(a)
Željko Trojanović, Foto: Slavica Kosić
Željko Trojanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.07.2011. 21:58h

Željko Trojanović, taksista iz Herceg Novog, nedavno je imao neprijatno iskustvo na Karasovićima - hrvatskom graničnom prelazu sa Crnom Gorom.

Trojanović je ispričao da je putnika iz Herceg Novog odvezao na aerodrom Čilipi, a po povratku primio drugog - tek pristiglog putnika, s namjerom da ga odveze u Herceg Novi. Na hrvatskom graničnom prelazu zatraženo mu je, tvrdi, da plati kaznu od 2.100 kuna, odnosno oko 295 eura, jer, kako mu je objašnjeno, nema pravo da taksira u Hrvatskoj.

Trojanović tvrdi da je bilo nekoliko slučajeva da su crnogorski taksisti platili takvu kaznu.

„Kako je moguće da hrvatski taksisti svakodnevno, posebno u glavnoj turističkoj sezoni, dovoze i odvoze putnike iz Herceg Novog i Boke i da na graničnom prelazu Debeli brijeg nemaju nikakvih problema“, pita se Trojanović.

Stranci preuzimaju ulogu taksiste

On tvrdi da i mnogi stranci, mahom Rusi, koji su nastanjeni u Herceg Novom, “preuzimaju ulogu taksiste i nesmetano odvoze putnike u susjedni Dubrovnik“. Kaže da poznaje bar 30 Rusa koji se „na divlje“ bave tim poslom. Trojanović zato pita „ko će da štiti taksiste koji rade zakonito i koji prema državi ispunjavaju sve obaveze“.

"Hercegnovski taksista može iz Crne Gore da doveze putnika na aerodrom Čilipi, ali ne smije da primi putnika u toj zemlji"

“Hrvatski Zakon o cestovnom prometu decidno zabranjuje stranim državljanima da se u toj zemlji bave taksiranjem“, objasnio je Zoran Bijelić, savjetnik za saobraćaj u Opštini Herceg Novi.

To znači, pojasnio je on, da hercegnovski taksista može iz Crne Gore da doveze putnika na aerodrom Čilipi, ali ne smije da primi putnika u toj zemlji.

Zakon nije precizno regulisan

Na drugoj strani, crnogorski Zakon o drumskom saobraćaju nije precizno regulisao tu oblast. Drugim riječima, hrvatski taksisti mogu nesmetano primati putnike i na teritoriji Crne Gore.

Nekim danima granicu pređe ukupno 50 taksista

Da je taksi prevoz putnika iz jedne u drugu susjednu državu unosan posao, govori i podatak da u toku ljetnjih mjeseci dnevno granicu na Debelom brijegu prođe desetak crnogorskih, mahom hercegnovskih, i oko 15 hrvatskih, odnosno dubrovačkih taksista.

Nekim danima granicu pređe ukupno 50 taksista.

„Divlji” nesmetano

U Herceg Novom rade 32 taksi prevoznika sa licencom, a firma za taksi prevoz “More i Novi” raspolaže sa 103 vozila. Trojanović tvrdi da se „ bar još 200 ljudi, bez ikakvih dozvola, nezakonito bavi tim poslom u turističkoj sezoni”.

"To je vidljivo svuda, a najviše na aerodromu Tivat"

On je kazao da je “to vidljivo svuda, a najviše na aerodromu Tivat”, i pita se šta rade inspekcije i nadležni.

„Mi u ovoj godini nijesmo imali prijava za nedozvoljeno taksiranje“, kazao je Bijelić, i izrazio spremnost da reaguju u takvim situacijama.

Bonus video: