Nijedan budvanski polumaturan neće da uči za kuvara i konobara

Direktor SMŠ „Danilo Kiš“ potvrdio je da je bio raspisan konkurs za dva odjeljenja trećeg stepena za kuvara i konobara i da se niko nije prijavio.
165 pregleda 0 komentar(a)
smš "danilo kiš", Foto: Arhiva Vijesti
smš "danilo kiš", Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.06.2011. 17:18h

I ove sezone nedostaje sezonska radna snaga, a najdeficitarnija zanimanja koja potražuju hotelijeri i restorateri su konobari i kuvari. Nažalost, niko od svršenih budvanskih polumaturanata nije se prijavio da u daljem školovanju želi da se obuči za neko od ta dva zanimanja.

Direktor Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ dr Srđa Popović potvrdio je za „Vijesti“ da je bio raspisan konkurs za dva odjeljenja trećeg stepena za kuvara i konobara i da se niko nije prijavio.

”Praksa se ponavlja iz godine u godinu. Mi ćemo ponovo raspisati konkurs u avgustu, jer je oko 35 djece ostalo neupisano”, kazao je Popović i dodao da ni prošle godine nije bilo interesovanja za ta dva zanimanja.

On je kazao da je slabo interesovanje bilo i za dva odjeljenja četvrtog stepena - tehničara usluživanja i tehničara kulinarstva.

“Konkursom su planirana dva odjeljenja. Za tehničare kulinarstva od 30, koliko smo konkursom tražili, prijavilo se 20 djece, dok je za tehničare usluživanja od 30 mjesta popunjeno 16. Prošle godine, upravo zbog ovako slabog interesovanja, imali smo samo jedno mješovito odjeljenje oba smjera”, kazao je Popović.

Potrebe za zanimanjem velike

Da su potrebe za tim zanimanjima izuzetno velike, svjedoče i podaci Zavoda za zapošljavanje, koji su upravo na budvanskoj berzi turizma predočeni javnosti.

Za potrebe turizma i ugostiteljstva ovoga ljeta potrebno je više od deset hiljada radnika, i to uglavnom na Crnogorskom primorju”, saopštio je savjetnik direktora Zavoda za zapošljavanje Tomo Jančić.

On je kazao da je nacionalnom strategijom zapošljavanja i akcionim planom Zavoda za ovu godinu predviđeno da se angažuje 5.500 sezonskih radnika iz Crne Gore, što je za deset odsto više nego lani.

“Najveće potrebe su na primorju, i do 77 odsto od ukupnog broja, i to u Budvi oko 4.500, Herceg Novom 1.800, Baru 1.500, Ulcinju 1.000, Tivtu 800 i Kotoru 500 radnika. Najtraženija zanimanja za potrebe turizma i ugostiteljstva su konobari, a potreba za tim zanimanjima je oko 3.500 radnika, 1.200 kuvara, 1.000 sobarica, 250 recepcionera, 120 poslastičara i oko 1.200 kao pomoćna radna snaga”, saopštio je Jančić uoči ljetnje sezone na okruglom stolu organizovanom na Sajmu turizma u Budvi.

Bonus video: