Nasljednici porodice Zuber – Gregović od Crne Gore traže 60 miliona za oduzetu imovinu

Nasljednici Anastasije i Lala Zubera 50 godina čekaju na Zakon o denacionalizaciji kako bi započeli proces povraćaja imovine
498 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 14:37h

Unuka poznatog brodovlasnika i bankara Lala Zubera Ambra Deklić kazala je da bi Crna Gora u najvećem neriješenom postupku restitucije porodice Zuber – Gregović trebala da postupi kao i sa princom Nikolom Petrovićem.

"Čak iako nijesmo plave krvi vjerujemo da imamo pravno na zadovoljavajuću kompenzaciju. Princ Petrović je postigao sličan dogovor sa Vladom zbog čega nam je drago, ali vjerujemo da i mi imamo pravo na to”, poručila je ona.

Prema njenim riječima Vlada je donijela poseban Zakon o nadoknadi u korist unuka kralja Nikole Petrovića, koja će se obaviti van Zakona o povraćaju imovine iz 2007. godine.

Nasljednici Anastasije i Lala Zubera 50 godina čekaju na Zakon o denacionalizaciji kako bi započeli proces povraćaja imovine, koja po njihovoj procjeni vrijedi preko 60 miliona eura.

Bivša Francuska ambasada sada Muzej centralne biblioteke Crne Gore

Država Crna Gora, prema procjeni nasljednika, dužna je novac kao protivrijednost za 14 istorijskih zgrada, 56 hiljada kvadratnih metara zemljišta u Kotoru, Budvi, Petrovcu, Cetinju i Ulcinju, kao i za 22 broda pomorske kompanije Zetska Plovidba i dva nacionalizovana preduzeća - Zetska Plovidba i Srpsko Albansku Banku.

Država morala ranije da misli

Pravni zastupnik porodice advokat Igor Stijović kazao je da je država morala ranije da misli da li će imati sredstva da isplati obeštećenje za porodice kojima je imovinu konfiskovao komunistički režim.

Advokat Marika Novaković objasnila je da porodica Zuber – Gregović prve zahtjeve za povraćaj imovine zatražila u septembru 2004. godine

Stijović je dodao da se državi ne žuri i da bi možda najradije zaboravila da je donijela Zakon o povraćaju imovine i obeštećenju.

Sin Anastasije i Lala Zubera, Ivan Zuber kazao je da se porodica od samog početka zalagala za sporazumno rješenje, te da je znao da država nikada neće biti u mogućnosti da isplati besnoslovnu sumu koliko vrijedi imovina te porodice.

"Manje od 65 miliona je smiješno ako računamo da čitavu imovina predstavlja istorijske spomenike. Moj otac je u Crnu Goru donosio kapital, da bi kasnije bili proglašeni državnim, odnosno, klasnim neprijateljima", kazao je on.

Vila Kamelija Kotor

Zuber je objasnio i da je 2004. godine predlagao predstavnicima Vlade ponovno oživljavanje kompanije Zetska plovidba u namjeri da se poravna dug. Ipak, kako je kazao, to nekome nije odgovaralo.

Advokat Marika Novaković objasnila je da porodica Zuber – Gregović prve zahtjeve za povraćaj imovine zatražila u septembru 2004. godine.

Ipak, kako je kazala, ni po jednom zahtjevu nije završen postupak, niti identifikacija I procjena cjelokupne imovine te porodice. U međuvremenu je država izmijenila zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i donijela novu uredbu na osnovu koje se vršila procjena vrijednosti i “na štetu svih onih koji nijesu imali sreće da im se predmeti završe od 2005. do 2007.”

"Promjena propisa u toku postupka uslovila je da jedna ista imovina porodice Zuber procijenjena četiri puta manje nego prije toga. Objekat u Kotoru poznat kao “Kamelija” i hotel “Slavija” prije stupanja na snagu sadašnje uradbe procijenjeni su na 8,2 miliona eura, dok su za nepunu godinu po novoj urebi isti procijenjeni na 2,2 miliona eura”, kazala je ona.

Izmjenom Zakonom produženi rokovi

Nasljednici imovine Lala Zubera i Anastasije Gregović su sin Ivan Zuber i kćerke italijanska državljanka Dijana Deklić i državljanka Sjedinjenih Američkih Država Lidija Ranganath

“Sa razlogom možemo da se pitamo kada će ovdje prisutni nasljednici primiti prvu ratu i da li će je dočekati”, kazala je Novaković I dodala da je porodica Zuber oštećena i kroz plaćanje obveznica.

Prema njenim riječima i Komisije su u postupku povraćaja i obeštećenja propustile da Upravi za nekretnine dostave zabilježbu o restituciji, pa su dva objekta već prodata.

Tako je hotel “Sutjeska” prodat za 700 hiljada eura putem tendera, a vrijednost koja je procijenjena za bivše vlasnike je 120 hiljada eura.

Nasljednici imovine Lala Zubera i Anastasije Gregović su sin Ivan Zuber i kćerke italijanska državljanka Dijana Deklić i državljanka Sjedinjenih Američkih Država Lidija Ranganath.

Galerija

Bonus video: