Studenti Fakulteta za pomorstvo protestuju zbog problema sa profesorom

Student David Niković kaze da se taj problem ponavlja već 11 godina, te da su brojne generacije studenata prije njih imale iste probleme.
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 12:44h

Oko 50-tak studenata druge godine nautičkog smjera na Pomorskom fakultetu u Kotoru održali su mirno protestno okupljanje u namjeri da ukažu na probleme koje imaju sa profesorom koji predaje pomorsku radio telekomunikaciju Ivom Kosticem. Studenti su ogorčeni jer kako tvrde ne mogu nikako da polože taj ispit.

Student David Niković kaze da se taj problem ponavlja već 11 godina, te da su brojne generacije studenata prije njih imale iste probleme.

"Ukupno opterećenje predmeta je 150 sati, a mi nismo imali predavanja ni 20 sati", kaže Niković

On navodi da je suština problema je da taj predmet mora predavati osoba koja ima ovlašćenje GMDSS (Svjetski pomorski sistem opasnosti i sigurnosti) i plovidbeno iskustvo od tri do pet godina, jer bez toga, kako kaže ne može prisustvovati GMSS simulatoru i da se održe vježbe.

"Nakon rezultata koje smo dobili nemamo nikakav kontakt sa profesorom, ne možemo vidjeti svoj rad, dolaze nam pitanja koja nismo obrađivali, a i nismo uradili dovoljan broj zadataka pred ispit. Ukupno opterećenje predmeta je 150 sati, a mi nismo imali predavanja ni 20 sati", kaže Niković objašnjavajući da nijesu htjeli da odmah naprave problem i ovo iznesu u javnost, ali da su na kraju bili prinuđeni da to urade.

Ne mogu položiti ni iskusni oficiri

On kaže da nije isključena mogućnost da ukoliko se ne riješi ovaj problem, da ce preduzeti i neke radikalnije poteze. Prvobitno su se dopisom i peticijom koju je potpisalo oko 50 studenata obratili dekanu Danilu Nikoliću , prodekanu i profesoru Kosticu. Nakon toga obratili su se kaze rektoru i prorektoru Univerziteta, ali da nijesu dobili odgovore.

Niković kaze da je na završnom ispitu bilo i pomorskih oficira koji imaju položen kurs GMSS i kojima je to svakodnevni dio posla na brodu, tako da tu materiju znaju u mali prst, koji su i pored svega toga dobili pet od 50 bodova.

Niković kaze da je na završnom ispitu bilo i pomorskih oficira koji imaju položen kurs GMSS i kojima je to svakodnevni dio posla na brodu, tako da tu materiju znaju u mali prst, koji su i pored svega toga dobili pet od 50 bodova.

"Stoga se pitamo u čemu i u kome je problem. Nadamo se da ce se ovaj problem konačno riješiti,ne samo zbog ove generacije već i zbog svih budućih", kaže Niković.

Studenti predlažu da se održi skraćeni GMDSS kurs zajedno sa rukovodiocem programa, čime bi kako kažu odradili praktične vježbe na simulatoru koje im nedostaju i tako dobijene bodove sa vježbi sabrati sa već dobijenim bodovima na kolokvijumima na završnom ispitu.

U cilju prevazilaženja ovog problema u dekanatu je odrzan sastanak dekana Nikolića, rukovodioca studijskog programa nautika Milorada Raškovića, sekretara tog programa Stevan Kordica i studenta povjerenika Mirsada Bande, koji su dogovorili da dekan obavi razgovor sa profesorom Kostićem, te da de utiče na njega da omogući studentima uvid u testove sa ispita na čemu studenti posebno insistiraju.

Dekan nudi da izađu u avgustovski rok

Dekan Nikolić je nakon sastanka novinarima rekao da se studentima posebno preporučuje da izađu na ispit u avgustovskom roku, a ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima ispita da se u roku od 24 sata obrate prigovorom dekanu nakon čega ce shodno pravilima studiranja na osnovnim studijama biti formirana komisija čiji član mora biti Kostić pred kojom će polagati ispit.

Uprava fakulteta želi da prije svega u skladu sa statutom Univerziteta i pravilima studiranja izađe studentima u susret u cilju prevazilaženja problema.

Vijesti su kontaktirale i profesora Kostica koji nije želio da komentariše, već je najavio da će u toku dana poslati e-mailom svoj komentar.

On je pojasnio da s obzirom da nijesu bili u mogućnosti da nađu asistenta za ovaj predmet, niti je profesor Kostić mogao da ga nađe za ovaj semestar, da je dogovoreno da profesor iz kataloga izuzme vježbe.

"On je na vrijeme upoznao strudente sa novim katalogom gdje se računaju dva kolokvijuma i završni ispit sa 100 poena, dva kolokvijuma po 25 i završni 50 poena. Tako da studenti nijesu oštećeni sto se tiče bodovanja na račun vježbi koje su trebale da se održe. Inače svaki profesoir ima pravo da katalog prilagodi datom trenutku.Osim toga dogovoreno je da se ovog semestra obavi obuka par saradnika sa našeg fakulteta kako bi ušli u nastavni proces naredne godine kao saradnici na simulatiru u okviru tog predmeta. Mi smo novo rukovodstvo od ove godine i pokušavamo da nađemo neko rješenje", zaključio je dekan Nikolić.

Međutim studenti su izjavili da ne žele da izađu u avgustovski rok, već predlažu da se održi skraćeni GMDSS kurs zajedno sa rukovodiocem programa, čime bi kako kažu odradili praktične vježbe na simulatoru koje im nedostaju i tako dobijene bodove sa vježbi sabrati sa već dobijenim bodovima na kolokvijumima na završnom ispitu.

Vijesti su kontaktirale i profesora Kostica koji nije želio da komentariše, već je najavio da će u toku dana poslati e-mailom svoj komentar.

Galerija

Bonus video: