CETI od naroda SAD dobio kombi za rad laboratorije na terenu

Kombi vozilo je djelimično prilagođeno potrebama rada laboratorije na terenu i reagovanja u slučaju otkrivanja pojačane radijacije
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 10:02h

Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore bogatiji je za kombi vozilo djelimično prilagođeno potrebama rada laboratorije na terenu i reagovanja u slučaju otkrivanja pojačane radijacije.

Vozilo marke “Mercedes” donacija je naroda Sjedinjenih Američkih Država u okrivu programa Kontrola izvoza i bezbjednosti granica, a njegova vrijednost je oko 33.900 eura.

Menadžer EXBS programa Craig Olson kazao je na svečanom uručenju da širenje oružja za masovno uništenje nije samo problem SAD već i čitavog svijeta, pa je američka vlada u okviru Stejt Dipartmenta osnovala odeljenje koje se bavi kontrolom izvoza i bezbjednosti granica.

“Mi radimo širom svijeta sa mnogo zemalja kojima pružamo obuku i opremu u cilju da boljeg sprečavanja širenje oružja za masovno uništenje. Takođe, ulažemo velike napore da se spriječi krijumčarenje opreme, elemenata i susptanci od kojih može da se napravi takvo oružje”, kazao je on.

Za detekciju oružja potrebni ljudi

Olson je objasnio da su za detekciju oružja potrebni ljudi koji mogu da reaguju na takve situacije, a kamion ima opremu pomoću kojih se mogu uočiti radiološke i hemijske materjie.

“Pomoću ovog kamiona centar za ekotoksikološka istraživanja biće u mogućnosti da odgovori na takve opasnosti u vrlo kratkom vremenu, možda u vremenu od samo tri sata od incidenta koji se desio”, kazao je on i dodao da će tokom ove nedelje trajati obuka za pripadnike carine, granične policije za uočavanje I prepoznavanje krijumčarenih oružja za masovno uništenje.

Donacija stiže u pravo vrijeme

Direktorica CETI-ja Nada Medenica najavila je značajne projekte u oblasti jačanja nukelarne sigurnosti, zaštite od nejonizirajućih zračenja i upravljanje zatvorenim izvorima zračenja.

“Iz tog razloga ova donacija stiže u pravo vrijeme. Program kontrole izvoza i bezbjednosti granica vrlo je pristuan u Crnoj Gori već dugi niz godina. Stručnjaci centra su učestvovali u svim kursevima koji su organizovani u cilju kontrole uvoza, izvoza i sugurnosti granica, a dobijena je i donacija u opremi – radijacioni detekcioni sistem”, kazala je ona.

Medenica: CETI značajan korisnik evropskih IPA fondova

Medenica je dodala da je CETI značajan korisnik evropskih IPA fondova, te a je sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom unutrašnjim poslova i javne uprave i Agencijom za zaštitu životne sredine tijesno sarađuje sa Međunarodnom agencjom za atomsku energiju.

Šef političko-ekonomske sekcije u Ambasadi SAD u Podgorici Steven Dyokas kazao je da ta ambasada sarađuje sa crnogorskom Vladom u cilju pojačanja kapaciteta zemlje da odgovori na različite situacije koje mogu ugroziti zemlju.

Galerija

Bonus video: