U Crnoj Gori raste broj djece oboljele od dijabetesa

Na Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore za proteklih šest mjeseci registrovano je sedmoro novooboljele djece
355 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 07:37h

Broj djece oboljele od dijabetesa - tip 1, koji je u Crnoj Gori posljednjih godina u stalnom porastu, i ove je zabrinjavajuće veliki.

Na Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore za proteklih šest mjeseci registrovano je sedmoro novooboljele djece, dok je tokom prošle godine bilo 28 novih dijabetičara.

Zabrinjavajuće je, kako navodi pedijatar- endokrinolog Instituta dr Lidija Rakočević što se posljednjih godina ponavlja značajan broj oboljelih i svakog mjeseca dijabetes dijagnostifikuje kod jednog djeteta u Crnoj Gori, a dešavalo se i da se u jednoj nedjelji bolest otkrije kod dva pacijenta.

“Primjetno je i da obolijevaju djeca od tri do pet godina ili predškolskog uzrasta”, navela je doktorka, dodajući da ta bolest u čitavom regionu poprima sve ozbiljnije razmjere.

Sve dominantniji uticaj nezdravog života

Ona smatra da se kao razlog obolijevanja sve više nameće pitanje uticaja faktora sredine na život djeteta.

“ Svakako da je, uz genetsku predispoziciju, sve dominantniji uticaj nezdravnog načina života, odnosno nepravilna ishrana, svakodnevna izloženost stresu i brojne virusne infekcije” ističe dr Rakočević.

Uz genetsku predispoziciju, sve je dominantniji uticaj nezdravnog načina života

Zbog savremene današnjice, kako ona objašnjava, djeca se veoma rano odvajaju od roditelja, borave u vrtićima sa velikim brojem druge djece, zbog čega su u najmlađem uzrastu izložena brojnim virusnim infekcijama, a uz to se i ne poštuje piramida ishrane, uz nekvalitetniji i nekontrolisan režim ishrane.

Doktorka opominje da se zdravi stilovi života djetetu moraju nametnuti u najranijem uzrastu, uz konzumiranje što manje prerađevina i slatkiša, a više žitarica, mliječnih proizvoda, voća i povrća, što se često zanemaruje.

“ Simptomi dijabetesa tip 1 se obično dugo ne prepoznaju, jer pacijent nema bol. Prvenstveno se javljaju pojačana žeđ, učestalo mokrenje, opšte nezadovoljstvo, i uz dobar apetit, stalan gubitak težine”, navela je dr Rakočević.

Liječenje počinje edukacijom

Ona objašnjava da liječenje šećerne bolesti počinje edukacijom pacijenta o samoj bolesti i obučavanjem o samozbrinjavanju i praćenju svog zdravlja.

“Da bi bolest bila pod kontrolom, neophodna je precizna i kontinuirana regulacija koncentracije glukoze u krvi, regulacija tjelesne težine, pravilan režim ishrane, uz uzimanje obroka u tačno određeno vrijeme i prema precizno definisanom kalorijskom unosu koji se obračunava zavisno od starosti djeteta, te umjerena fizička aktivnost”, navela je dr Rakočević.

Stav prema bolesti i reakcije djeteta velikim dijelom određeni su ponašanjem roditelja

“Roditelji se u endokrinološkoj ambulanti najprije obučavaju za pravilno davanje insulinske injekcije, a oni čija djeca imaju loše regulisani dijabet i postižu loše rezultate u liječenju dodatno se edukuju”, objasnila je doktorka.

Ona je upozorila da je dijabetes tipa 2, od kojeg su ranije obolijevali stariji, sada zbog sve veće gojaznosti, prisutan i kod djece.

“On je posljedica nezdrave ishrane i smanjene fizičke aktivnosti. Predstavlja insulinsku rezinstenciju, gdje on nije djelotvoran zbog uvećanog masnog tkiva koje je hormonski aktivno i mijenja djelotvornost insulina”, objasnila je doktorka.

Dijabetes 2 sve prisutniji kod djece

Ona smatra da je u Crnoj Gori neophodan Nacionalni program za dijabetes, s obzirom da ta bolest kod nas poprima sve veće razmjere.

Djeca čekaju na insulinske pumpe

Roditelji oboljele djece, prema riječima Rakočević, svakodnevno se interesuju za insulinske pumpe, koje su pacijentima u zemljama iz okruženja već nekoliko godina dostupne.

“Na listi se trenutno nalazi jedanaestoro djece koja čekaju na insulinsku pumpu, a većina njihovih roditelja zainteresovano je da ih obezbijedi od ličnih sredstava. Međutim, problem je što je nemamo tim stručnjaka koji bi obučio pacijente za korišćenje tih pumpi”, objašnjava doktorka.

Insulinske pumpe omogućavaju mnogo bolju glikoregulaciju i kontrolu bolesti

Insulinske pumpe, kako je navela, omogućavaju mnogo bolju glikoregulaciju i kontrolu bolesti, posebno kod adolescenata. Ističući da se one mogu primijetiti kod djece svih uzrasta, dr Rakočević vjeruje da će one uskoro biti primjenjivanje u liječenju naših pacijenata, s obzirom na to da su o potrebi njihovog uvođenja već upoznate nadležne zdravstvene institutcije.

Fond obezbjeđuje aparate za kontrolu

Za djecu starosti do 18 godina na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje ,prema riječima portparola te ustanove Amera Ramusovića, obezbijeđeni su aparat za kontrolu šećera i sto trakica i lanceta mjesečno.

„Takođe, Fond na predlog konzilijuma, osiguranike upućuje na liječenje u hiperbaričnu komoru u Opštu bolnicu Meljine", naveo je Ramusović.

On je dodao da je pozitivna lista lijekova inovirana savremenim i djelotvornijim lijekovima i da je dijabetičarima dostupna savremena terapija u komfornim pen oblicima za aplikaciju.

"Primjena najsavremenijih analoga insulina garantuje dobru glikoregulaciju tj.regulaciju šećera u krvi a time manji broj neželjenih efekata i komplikacija dijabetesa", kazao je Ramusović.

Galerija

Bonus video: