Vlada ne zaustavlja eksploataciju pijeska, šljunka i kamena iz Tare

"Već je napravljena višemilionska šteta izlijevanjem Tare iz korita", izjavio je Mile Šuković, predsjednik Skupštine opštine
97 pregleda 0 komentar(a)
Tara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2011. 17:55h

Vlada još nije reagovala na apele kolašinske lokalne uprave da do daljega obustavi davanje koncesija za eksploataciju šljunka, pijeska i kamena iz rijeke Tare od granice sa podgoričkom opštinom sve do granica Nacionalnog parka “Biogradska gora”.

Kako tvrdi predsjednik Skupštine opštine Mile Šuković, zatvarenje očiju pred tim problemom moglo bi i državu i Opštinu skupo koštati.

“Već je napravljena višemilionska šteta izlivanjem Tare iz korita, na nekim mjestima čak i po 100 metara. Eksploatacija se i dalje obavlja nekontrolisano i mimo zakona. Poplave krajem prošle godine su zbog toga oštetile mnoge infrastrukturne objekte, ugrozile oko 70 kuća, a šteta na regionalnom putu prema Mateševu je iznosila oko 300.000 eura, dok je u sanaciju na brani Bećova Bara uloženo do sada preko milion eura”, podsjetio je Šuković.

Razgovarali i sa Lukšićem

Prema njegovim riječima, o tom problemu bilo je riječi i na sastanku premijera Igora Lukšića i gradonačelnika Milete Bulatovića, ali do sada nije bilo konkretnih poteza resornih ministarstva, koji bi, kako je kazao, zaustavili nezakonje u korišćenju mineralnih sirovina iz kolašinskih rijeka.

Lokalna uprava i dalje nema nikakav uvid u podatke o tome kome su date koncesije na koji period

“Nove padavine donijeće nove štete i to je ogroman trošak i za Opštinu i za državu. Nećemo odustati od nastojanja da se uvede red u tu oblast, a obratićemo se i državnom tužilaštvu i tražiti da se utvrdi ko je do sada, tokom minulih deset godina, i na koji način eksploatisao vodni materijal”, kazao je Šuković.

Tvrdi da lokalna uprava i dalje nema nikakav uvid u podatke o tome kome su date koncesije na koji period, a ne znaju ni koliko novca država po tom osnovu godišnje ubira, a od Vlade je, kako je rekao, nekoliko puta zatraženo i da se ubuduće ta obast reguliše uz poštovanje planske dokumentacije.

Bonus video: