Mitropolija: MUP treba da poštuje zakone, a ne da ih selektivno tumači

Povodom objavljenih razloga zbog kojih pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu nije odobravan privremeni boravak u državi
0 komentar(a)
mup, Foto: Arhiva Vijesti
mup, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2011. 12:04h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) zatražilo je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) poštuje zakone i da ih ne tumači i primjenjuje selektivno, prema ideološkim i partijskim kriterijumima.

MCP je reagovala, kako se navodi, povodom saopštenja MUP-a Crne Gore o razlozima zbog kojih pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu, koji nisu državljani Crne Gore, nije odobravan privremeni boravak posljednje dvije godine.

MUP je, kako se navodi, potvrdio tačnost navoda MCP da su žalbe blagovremeno uložene i da je sveštenstvo i monaštvo iskoristilo zakonsku mogućnost za upotrebu tog procesnog sredstva

MUP je, kako se navodi, potvrdio tačnost navoda MCP da su žalbe blagovremeno uložene i da je sveštenstvo i monaštvo iskoristilo zakonsku mogućnost za upotrebu tog procesnog sredstva.

"Ali, skoro dvije godine nema odgovora na žalbe, a ni odgovora javnosti zbog kojih razloga MUP svjesno krši zakon u tim slučajevima. Sasvim logično, MUP je dijelu sveštenstva i monaštva nezakonito prekršio zakonom garantovana prava pri čemu je derogirao pravo na žalbu koje je u svojim aktima naveo kao pravnu mogućnost", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica od 1977. godine propisuje obavezu ”prijavljivanja činjenice osnivanja ili prestanka rada vjerske zajednice, njenog organa ili organizacije”.

"Svima je u Crnoj Gori, osim MUP-u, jasno da Mitropolija nije osnovana nakon donošenja tog zakona, a nije ni prestajala sa svojom misijom i postojanjem u Crnoj Gori. Zakon nigdje nije propisao obavezu naknadne registracije crkava i vjerskih zajednica koje su postojale u vrijeme donošenja tog zakona", kaže se u saopštenju.

"Da je MUP blagovremeno i u zakonom predviđenom roku riješio po žalbama onda bi bio pošteđen veoma neprijatne situacije u kojoj se našao zbog ideološkog i partijskog postupanja", kaže se u saopštenju.

"Da je MUP blagovremeno i u zakonom predviđenom roku riješio po žalbama onda bi bio pošteđen veoma neprijatne situacije u kojoj se našao zbog ideološkog i partijskog postupanja", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da MUP nije osporio činjenicu da sveštenstvo i monaštvo koje se nalazi u postupku legalno boravi u Crnoj Gori."Mitropolija očekuje da MUP, umjesto pojašnjavanja po medijima, postupi po zakonu i donese zakonite odluke po svakoj uloženoj žalbi".

"Mitropoliji, njenom sveštenstvu i monaštvu nisu potrebne pogrešne pouke koje MUP saopštava preko medija. Nerješavanje po žalbama od strane MUP-a predstavlja svjesno nezakonito nečinjenje kako bi se sveštenstvu i monaštvu uskratila mogućnost pokretanja upravnog spora pred Upravnim sudom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: