Prava rijetkost: Krava u Beranama otelila četvoro, nijedno nije preživjelo

Veterinar Sefadin Šabotić, iz "Veterinarske ambulante" Berane, kaže da je bio više nego iznenađen, i da je ovo rijadak slučaj u nauci.
95 pregleda 0 komentar(a)
krava, telad, Foto: Tufik Softić
krava, telad, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 24.06.2011. 10:04h

Nesvakidašnji slučaj dogodio se u selu Goražde kod Berana, kada je jedna krava otelila čak četvoro teladi, ali, na žalost, ni jedno nije preživjelo.

Veterinar Sefadin Šabotić, iz "Veterinarske ambulante" Berane, kaže da je bio više nego iznenađen, i da je ovo rijadak slučaj u nauci.

"Do dva teleta je, može se reći, prirodno, ali četiri je prava rijetkost i u Crnoj Gori se nije dogodilo u posljednjih dvadeset pet do trideset godina. Možda se priroda poigrala", rekao je Šabotić.

On je kazao da je krava bila vještački osjemenjena u oktobru prošle godine, ali bez ikavih dodatnih hormona.

"Sve je teklo normalno. Bila je krupnija i vlasnik je sumnjao da nosi dva teleta, ali kada smo počeli porođaj, morale su kolege da mi priskoče u pomoć. Bilo je rosto tužno kada smo vadili jedno po jedno uginulo tele. Telad su uginula vjerovatno petnaest sati prije porođaja“, rekao je Šabotić.

Nosila je 250 kg u stomaku

On je kazao da su telad bila ukupne težine stotinu pet kilograma i da je krava sa plodovom vodom u stomaku nosila 250 kila.

"Poslije duge intervencije, uspjeli smo da spasimo kravu, i ona će brzo biti spremna za novu oplodnju", rekao je Šabotić.

Ovaj iskusni veterinar specijalizovao se za za vještačku oplodnju stoke, ali kaže da nešto slično nije do sada vidio u praksi, čak i kod drugih vrsta životinja.

Krava, koja je u vlasništvu domaćina Miluna Kastratovića, stara je svega pet godina, ukrštene domaće i njemačke sorte, i do sada se normalno telila tri puta, donoseći na svijet po jedno tele. Kako se i zašto dogodilo da ovog puta bude četiri teleta, ostaće tajna.

Bonus video: