Iz Srbije do Crnogorskog primorja autom i vozom i dalje treba najmanje 10 sati

Početak izgradnje auto-puta Bar - Boljare svečano je ozvaničen još 2009. uz prisustvo tadašnjih premijera Srbije, Hrvatske i Crne Gore
0 komentar(a)
Gornje Mrke Cvetković, kosor, Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gornje Mrke Cvetković, kosor, Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.06.2011. 10:10h

Srpski turisti, koji su tradicionalno najbrojniji na Crnogorskom primorju, a koji namjeravaju da kolima ili vozom putuju na ljetovanje i ove godine će do mora putovati najmanje 10, 12 sati.

Kako navodi "Dojče vele" sa izgradnjom gromoglasno najavljivanog "posla stoljeća", kako su mnogi zvali izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom i rekonstrukcijom željeznice, čiju je studiju finansirala italijanska vlada, ni pedalj se nije odmaklo, a kako sada stvari stoje, teško da će se narednih godina izgraditi kilometar auto-puta ili pruge.

Početak izgradnje auto-puta od Bara do Boljara svečano je ozvaničen još 2009. godine uz prisustvo tadašnjih premijera Srbije, Hrvatske i Crne Gore – Mirka Cvetkovića, Jadranke Kosor i Mila Đukanovića, u Gornjim Mrkama.

Iako su stručnjaci još tada ukazivali da Crna Gora ne treba da ulazi u taj posao, te da treba razmisliti o izgradnji magistralnog puta i alternativnim pravcima, jer bi zbog nepristupačnog terena, kilometar puta bio izgrađen najskuplje na svetu, Vlada je prvo mjesecima bezuspješno pregovarala sa hrvatskim Konstruktorom, zatim sa grčko-izraelskim konzorcijumom Aktor Šikunbinui i sa grupom kineskih kompanija. Prema posljednjim informacijama, novi tender bi mogao biti raspisan naredne godine.

Projekti nisu bili dobro pripremljeni?

"Ako gradite auto-put, onda morate da računate da se isplati za sedam do deset godina, a ne da bacite tolike pare na auto-put, da on može da se isplati tek za 30 godina"

“Koridor 10 će se sigurno izgraditi samo je pitanje da li ćemo manje ili više izgubiti. Nikada nemate dovoljno para, i uvek imate dovoljno para. Nikada nemate dovoljno para za nešto što nije isplativo i imate dovoljno para, kada je reč o prioritetima. To znači da argumentacija i projekti koji su predstavljeni ljudima koji odlučuju nisu bili dobro pripremljeni”, rekao je on.

Njegovo mišljenje, ne dijeli stručnjak za investicije Mahmut Busatlija, koji uporno upozorava da izgradnja auto-puta ne bi bila isplativa.

"Ukoliko pogledate broj turista koji dolaze u Crnu Goru u ljetnoj sezoni i pretpostavite da u jednom automobilu ima samo jedna osoba i da svi dolaze preko Beograda, promet u ta dva ljetnja mjeseca, bio bi ravan prometu preko mosta Gazela u dva, tri dana. To je malo u odnosu na potrebe da se takvi projekti isplate. Jer, ako gradite auto-put, onda morate da računate da se isplati za sedam do deset godina, a ne da bacite tolike pare na auto-put, da on može da se isplati tek za 30 godina. Zbog toga se ne može ni naći novac za put", kaže Busatlija.

A šta je sa rekonstrukcijom železnice?

Srbija i Crna Gora trebalo bi da počnu rekonstrukciju železnice od Bara do Beograda, gdje je sada prosječna brzina vozova oko 40 kilometara na sat, na nekim zahtjevnim dionicama svega 30 kilometara.

Zato, svima, koji žele da putuju ka Crnoj Gori, a koji od odmora ne žele da u prevozu gube dva dana, i stavljaju glavu u torbu preostaju preskupe avio karte od Beograda do Podgorice ili Tivta

Sve češće se može čuti da će ove dvije zemlje zajedno od međunarodnih finansijskih institucija tražiti pomoć za izgradnju putne i željezničke infrastrukture od Bara do Beograda.

Bušatlija smatra da Srbija i Crna Gora moraju zajedno da predlože isplative, realne projekte izgradnje infrastrukture kako bi dobili pomoć EU i da nikako ne smiju da ulaze u taj posao od domaćeg novca, jer bi to dovelo do velikog, novog zaduživanja.

Prema njegovim riječima, izgradnja infrastrukturnih projekata trebalo bi da se zasniva na privatno-javnom partnerstvu.

O tome su nekoliko puta razgovarali i ministri Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar, ali osim najave formiranja zajedničke komisije koja će raditi na izgradnji saobraćajne infrastrukture, konkretnih pomaka nije bilo.

Zato, svima, koji žele da putuju ka Crnoj Gori, a koji od odmora ne žele da u prevozu gube dva dana, i stavljaju glavu u torbu preostaju preskupe avio karte od Beograda do Podgorice ili Tivta.

Bonus video: