Otvoren Distributivni centar za bolje uslove poljoprivrednika Zete i Malesije

Ministar Tarzan Milošević je rekao da će Distributivni centar moći da koriste isključivo proizvođači sa ovih prostora ne i sa sjevera Crne Gore.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 13:11h

Distributivni centar na Tuškom putu otvoren je za poljoprivredne proizvođače, koji će sada imati bolje uslove za prodaju svojih proizvoda.

Otvaranju su prisustvovali su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, gradonačelnik Miomir Mugoša sa saradnicima i predstavnici preduzeća Plodovi i proizvođači sa područja Zete i Malesije.

Ministar Tarzan Milošević je rekao da će Distributivni centar moći da koriste isključivo proizvođači sa ovih prostora, ne i sa sjevera Crne Gore.

Kupci svakako mogu da očekuju da će kupovati kvalitetne proizvode od svih proizvođača sa ovih prostor, kazao je ministar Milošević.

"Kupci svakako mogu da očekuju da će kupovati kvalitetne proizvode od svih proizvođača sa ovih prostor. Naša ambicija je da se u narednom periodu ovaj Distributivni centar unaprijedi. Tako da naredne godine očekujem da će posjedovati hladnjače i osvježivače kako bi kvalitet proizvoda bio na većem nivou", naveo je Milošević. On tvrdi da će ministarstvo garantovati cijene otkupa proizvoda.

"Od sjutra ćemo početi da dajemo jedan dio proizvoda bolnicama, domovima i različitim ustanovama, u humanitarne svrhe. Radimo takođe i na izvozu naših proizvoda, koji imaju kupce u inostranstvu. Do sada je izvezeno oko 500 tona robe. Samo paprika je izvezeno 150 tona, a lubenice i mandarina po oko 50 tona... ", rekao je Milošević.

Planirano prošle godine

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je da je i prošle godine bilo razgovora o otvaranju Distributivnog centra za poljoprivredne proizvođače.

"Proizvodi moraju da imaju kvalitet. Na ovaj način će biti zaštićen i proizvod a i proizvođač. U svakom slučaju je pogodnije i za robu i za ljude da budu na ovakvom prostoru nego na otvorenom, u danima kad su velike vrućine", istakao je Mugoša.

On je dodao da će se u narednom periodu raditi na osposobljavanju hladnjače u Matagužima i da će se tražiti nova novčana sredstva kako bi ona što prije bila stavljena u funkciju.

"Na skupštini akcionara Plodova, krajem juna, dio akcija firme biće ponuđen na prodaju. Od tog novca će biti finansiran završetak poljoprivrednog centra u Matagužima , a koristiće se i za unapređenje Distributivnog centra u Podgorici", naveo je Mugoša, dodajući da je sa ministrom Tarzanom Miloševićem imao razgovore oko načina realizacije otkupa proizvoda poljoprivrednih proizvođača.

U hali Distributivnog centra ima 123 mjesta od kojih je 40 mjesta rezervisano za proizvođače iz Zete i Malesije. Oko 80 mjesta će moći da koriste ostali manji poljoprivredni proizvođači. Prvi radni dan nijesu dijeljeni brojevi ali u narednim danima će biti vođeno računa ko će prodavati u Distributivnom centru.

Grad zaustavio radove na sportskoj dvorani

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je da će šteta od nevremena praćenog gradom koje je pogodilo djelove Zete i Tuzi, biti isplaćena iz novčanih sredstava koja su predviđena za izgradnju sportske dvorane u Zeti.

"Radovi na sportskoj dvorani u Zeti će biti zaustavljeni, kako bi se novac usmjerio na isplatu nadoknade proizvođačima koji su pogođeni gradom. Iz Zete je više od 800 domaćinstava zahtijevalo nadoknadu štete, a iz Tuzi njih devedesetak. Do utorka bi trebao da bude poznat iznos obeštećenja od posljedica grada", istakao je Mugoša.

Sunce, vjetar i kiša prošlost

Poljoprivredni proizvođači nisu krili oduševljenje otvaranjem Distributivnog centra.

Vido Zlatičanin iz Zete rekao je da će roba sada biti zaštićena od vremenskih neuslova.

"Na kamionskoj pijaci svake godine prodajem paprike. Sada ću konačno moći da se sklonim sa sunca sa svojom robom", kazao je Zlatičanin. Budo Maraš iz Bijelog Polja, naselja u Zeti kazao je kako im sunce, kiša i vjetar više neće praviti probleme kad budu prodavali.

"Smjestio sam se ovdje, a sada se samo kupci čekaju. Sigurno da je mnogo bolje biti na zatvorenom, a ni prašine nema. Trebalo je i prije tri, četiri godine da se Distributivni otvori za nas, ali nikad nije kasno", rekao je Maraš, koji prodaje papriku po 50 centi.

Špiro Vukčević iz Grbavaca će sada moći da odmara u hladu dok prodaje kruške i paradaiz.

"Kruške prodajem po euro a paradaiz po 50 centi. To su cijene koje su aktuelne na pijaci. Pošto smo sada konačno na zatvorenom svakako je bolje nego kako nam je bilo", naveo je Vukčević.

Galerija

Bonus video: