Amfilohije: Autokefalnost Mitropolije je moguća

On je objasnio da "bilo koja Mitropolija može postati autokefalna, no to je isključiva nadležnost crkava"
111 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2011. 17:52h

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović izjavio je danas da je autokefalnost Mitropolije moguća, ali da je to pitanje u isključivoj nadležnosti crkve.

Amfilohije je u intervjuu Televiziji Atlas naglasio da je za to potrebna saglasnost pomijesnih crkava.

"Bilo koja Mitropolija može postati autokefalna, no to je isključiva nadležnost crkava"

On je objasnio da "bilo koja Mitropolija može postati autokefalna".

"Da bi to bilo, to je isključivo u nadležnosti crkve, ne samo naše već je potrebna saglasnost svih pomijesnih Patrijaršija i to je isključivo njihva nadležnost, jer samo one mogu o tome odlučivati", kazao je Amfilohije.

I kiparska crkva stekla autokefalnost

Kako prenosi Portal Analitika, on je rekao da je takav slučaj bio sa kiparskom crkvom u četvrtom vijeku koja je postala autokefalna uz saglasnost tadašnjih pomijesnih patrijaršija Atinske, Vaseljenske, Rimske i naravno Vaseljenske patrijaršije.

"Na sličan način je autokefalnost do određenog nivoa dobila i Atinska patrijaršija zahvaljujući odluci Vaseljenske patrijaršije i prihvatanjem te odluke svih pomijesnih crkava", kaže mitropolit crnogorko-primorski Amfilohije.

Autokefalnost Mitropolije crnogorsko-primorske aktuelizovana je u posljednih pola godine nakon objavljivanja novog programa vladajuće Demokratske partije socijalista da će se zalagati za jednu crkvu, koja će okupiti sve pripadnike pravoslavne vjere u Crnoj Gori, kako bi se zaustavile podjele i konfrontacije među pravoslavnim stanovništvom u našoj zemlji.

Bonus video: