Nema uslova za kontrolu papira u "Novom prvoborcu"

Radnici poručuju da do rješenja njihovih zahtjeva neće napuštati prostorije upravne zgrade u Meljinama
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 15:59h

Poreska inspekcija izašla je neobavljenog posla iz preduzeća AD “Novi prvoborac”, pošto je poslovodstvo pisanim putem zatražilo odgađanje, “jer nema uslova za inspekcijsku kontrolu”.

Izvršni direktor firme Ilija Vukelić dogovorio je u subotu sa poreskim inspektorom Miljanom Gagovićem da juče u 10 sati započne provjeru “papira” firme, ali se Gagović vratio nezavršivši posao.

Na pitanje “Vijesti” da li je inspekcija počela rad, Vukelić je samo odgovorio da “sada ne može ništa izjaviti, osim da nije bilo uslova za kontrolu inspekcije”.

Predsjednik Sindikata AD “Novi prvoborac” Zahid Hodžić zapitao se “da li ih tretiraju kao ljude ili kao gamad”, ogorčen jučerašnjom izjavom “iz poslovodstva da bi u prostorijama upravne zgrade, u kojoj radnici štrajkuju glađu već četrnaesti dan, prvo trebalo izvršiti deratizaciju i dezinsekciju, pa tek onda dozvoliti inspekciji Direkcije javnih prihoda da počne rad”.

Na pitanje “Vijesti” da li je inspekcija počela rad, Vukelić je samo odgovorio da “sada ne može ništa izjaviti, osim da nije bilo uslova za kontrolu inspekcije”

“Bife, hodnik i toalet koje koristimo održavamo čistim, a sada smo ga i dodatno očistili”, ističu radnici, čije je zdravstveno stanje loše.

Poručuju da do rješenja njihovih zahtjeva neće napuštati prostorije upravne zgrade u Meljinama.

Na Hodžićevo pitanje, Vukelić nije imao odgovor.

Rekao je samo “ja nijesam”.

“Pasivnu opstrukcija rada inspekcije”

Predsjednica NVO “Kuća ljudskih prava” Lidija Leovac ponašanje poslovodstva “Prvoborca” definiše kao “pasivnu opstrukciju rada inspekcije”. Ona tvrdi da bi u ovom slučaju inspekcija mogla da traži asistenciju policije.

Bez prisustva šefa računovodstva teško bi bilo uraditi kontrolu, kažu poznavaoci te problematike, ali ističu da je u slučaju onemogućivanja rada inspektorima moguće firmi zabraniti raspolaganje sredstvima sa njenog računa.

Trinaestorica radnika AD “Novi prvoborac” počela su štrajk glađu nakon što su drugi put dobili rješenja o tehnološkom višku. Prvo takvo rješenje “palo” je na sudu, pa su radnici vraćeni na posao. Više od mjesec su boravili u jednoj prostoriji firme u Meljinama, bez ikakvih radnih zadataka i sa zabranom da napuste krug preduzeća u toku radnog vremena.

Radnici traže isplatu zaostalih zarada, naknada za topli obrok i prevoz, povezivanje staža i poštovanje kolektivnog ugovora.

Poslovodstvo odbija da pregovara sa radnicima, ali i sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, koji su voljni da dio od 900 hiljada eura koje duguju “Prvoborcu” usmjere ka rješavanju radničkih zahtjeva.

U srijedu bi trebalo da se sastane tročlani Odbor direktora firme i u lokalnoj upravi vjeruju da će tada biti stvoreni uslovi za razgovor o radničkim zahtjevima.

Materijal u tužilaštvu

NVO “Kuća ljudskih prava” juče je osnovnoj državnoj tužiteljki Snežani Zeinlagić predala obiman materijal koji ukazuje na sumnju da se u AD “Novi prvoborac” nekoliko godina vrše brojne kriminalne radnje i da nema traga ogromnim količinama novca. O svemu su obavijestili i državnu tužiteljku Vesnu Čarapić.

Predstavnici NVO dobili su uvjeravanja da će dokumentacija i informacije koje bacaju sumnju na nezakonito poslovanje “Prvoborca” biti hitno razmatrane.

Galerija

Bonus video: