Počinje prerada medicinskog otpada u Crnoj Gori

Najveći proizvođač opasnog otpada je Klinički centar, sa 182 tone. Sa beranskom bolnicom, to je više od 50 odsto otpada sa teritorije Crne Gore
450 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Deponija.wordpress.com
Vasove vode, Foto: Deponija.wordpress.com
Ažurirano: 18.06.2011. 20:16h

Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović vjeruje da će za tri mjeseca Crna Gora prvi put dobiti postrojenje za obrađivanje medicinskog otpada.

Vlada je u četvrtak usvojila predlog ugovora o dodjeli koncesije za upravljanje medicinskim otpadom u Crnoj Gori, koji obavezuje odabranog koncesionara da do kraja godine izgradi i osposobi dva postrojenja za obradu te vrste otpada, i to u Podgorici i Beranama.

Todorović je “Vijestima” otkrio da je Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor sa italijansko-crnogorskim konzorcijumom, firme “OMP eco” iz Torina i “Eco medica” iz Podgorice, koji će u narednih 15 godina, koliko traje koncesija, izgraditi do sedam postrojenja za medicinski otpad širom države.

Riječ je o najsavremenijoj tehnologiji, a koncesionar je dokazao da je ona bez štetnih ekoloških efekata i da obezbjeđuje 100 procentnu sterilizaciju medicinskog otpada

Odabirom koncesionara, i ispunjavanjem predviđenih aktivnosti iz ugovora, Crna Gora prvi put počinje rješavati pitanje odlaganja otpada iz zdravstvenih ustanova, koji se sada odlaže na isto mjesto gdje i komunalni.

“Prve dvije instalacije će biti u 2011. godini. Riječ je o najsavremenijoj tehnologiji, a koncesionar je dokazao da je ona bez štetnih ekoloških efekata i da obezbjeđuje 100 procentnu sterilizaciju medicinskog otpada. Koncesionar je morao da dokaže i da je u mogućnosti da smanji težinu otpada za najmanje 30 odsto, a da je finalna materija suva i bez mirisa”, kaže Todorović.

On dodaje da će investitor uložiti 2,8 miliona eura, u izgradnju postrojenja, nabavku opreme, kao i edukaciju kadra, a da je obavezan da nakon sedam godina kompletno zamijeni sistem za preradu otpada.

Do 2014. godine obrada u Nikšiću i Baru

Pomoćnik ministra objašnjava da se, nakon izgradnje dvaju postrojenja, do 2014. očekuje otvaranje istih i u Nikšiću i u Baru.

“Ukoliko ova četiri postrojenja ne budu dovoljna, gradiće se i u Kotoru, Bijelom Polju i Pljevljima. Nakon isteka koncesije, koncesionar je dužan da funkcionalnu opremu ostavi zdravstvenom sistemu Crne Gore”, naglašava Todorović.

Procijenjena količina opasnog otpada u Crnoj Gori je 654 tone, a najveći proizvođač je Klinički centar Crne Gore, sa 182 tone. Zajedno sa beranskom bolnicom, to je više od 50 odsto otpada sa teritorije Crne Gore

“Procijenjena količina opasnog otpada u Crnoj Gori je 654 tone, a najveći proizvođač je Klinički centar Crne Gore, sa 182 tone. Zajedno sa beranskom bolnicom, to je više od 50 odsto otpada sa teritorije Crne Gore”, kaže on.

Do sada je jedino Klinički centar Crne Gore imao mašinu za sterilisanje otpada, ali ga ona nije obrađivala.

“Otpad ga je sterilisao, ali ga nije mljeo, a ovaj koji ćemo dobiti, biće samljeven u granule do 2-3 milimetra, i kao takav biće sterilisan. Kada se odloži na deponiju, biće neprepoznatljivog oblika, što je bio i uslov na tenderu. Taj otpad će biti totalno inertan i bezopasan”, najavljuje Todorović.

Ponuđač je, kaže, morao da ima najmanje pet instalacija svoje opreme u zemljama EU. Todorović naglašava da će i privatne ustanove biti obavezne da na adekvatan način riješe upravljanje medicinskim otpadom.

Žalbe produžile tender

Todorović trajanje tendera za izbor koncesionara od gotovo godinu dana objašnjava žalbama kompanije koja nije prošla pretkvalifikaciju. Žalba je, prema njegovim riječima, stigla i do Upravnog suda, koji je nedavno potvrdio prvobitnu odluku Ministarstva zdravlja.

“Nakon toga, od koncesionara je tražena dodatna dokumentacija za kvalifikaciju. Pregovarali smo i dobili koncesionara”, kaže Todorović, naglašavajući da će jedna od obaveza koncesionara biti i da prihvati godišnje povećanje količine medicinskog otpada i do tri puta, koje je predviđeno unapređenjem zdravstvene zaštite u periodu trajanja koncesije.

Nacionalnom strategijom o upravljanju u vezi sa medicinskim otpadom utvrđen je cilj da se smanji količina medicinskog otpada i da se prerađuje na zdravstveno bezbjedan i ekološki prihvatljiv način

“Ministarsvo zdravlja mora da prati realizaciju planova, da predaje kvartalne izvještaje, kao i da formira posebnu radnu grupu koja će da prati izgradnju postrojenja”, navodi Todorović.

On podsjeća da je Nacionalnom strategijom o upravljanju u vezi sa medicinskim otpadom utvrđen cilj da se smanji količina medicinskog otpada i da se prerađuje na zdravstveno bezbjedan i ekološki prihvatljiv način.

“Strategijom je definisano da se kao model rješavanja problema medicinskog otpada predvidi mogućnost privatnog ulaganja u obradi otpada”, kaže Todorović.

On naglašava da potencijalnom riziku po zdr avlje, usljed kontakta sa medicinskim otpadom, izloženi su medicinsko osoblje, pacijenti, zasposleni u javno komunalnim preduzećima, na deponijama, ali i stanovništvo, a posebno djeca.

“Oko 80 odsto medicinskog otpada je infektivni, opasan otpad koji sadrži mikroorganizme koji mogu izazvati oboljenja ljudi i životinja, a čine ga, između ostalog, otpad od dijalize, transfuzije, iz obdukcije, i ostalih zahvata na pacijentima”, objašnjava Todorović.

Italijani sa dugogodišnjim iskustvom

Italijanska firma “OMP eco”, sa sjedištem u Torinu, godinama se bavi upravljanjem medicinskog, ali i drugih vrsta otpada. Slogan firme je “obrada otpada gdje se i stvara”.

Na oficijelnoj veb stranici, objašnjeno je i na koji način se obrađuje medicinski otpad, a postoji i foto-galerija opreme koju ta firma posjeduje.

Informacije o njihovim podgoričkim partnerima, u nedjelju je bilo nemoguće pronaći na internetu, a njihov broj nije upisan u zvanični imenik Crnogorskog telekoma.

Bonus video: