BALKANSKA SARADNJA

Planinari iz Plava planiraju stazu "Vrhovi Balkana" dugu 130 km

Nakon Peći zvanična prezentacija staze održana je i u Plavu, gdje je učesnicima pohoda i oragnizatorima domaćin bio predsjednik Opštine Skender Šarkinović
0 komentar(a)
planinari, vrhovi balkana, Foto: Amil Ibrahimagić
planinari, vrhovi balkana, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 17.06.2011. 16:35h

U okviru programa „Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu“, u Plavu je zvanično prezentovana prekogranična planinarska staza „Vrhovi Balkana“, koja povezuje planinarske regione Crne Gore, Albanije i Kosova.

Projekat kojeg implementira Njemačka međunarodna saradnja (GIZ) u ime njemačke Vlade, trajaće dvije govine.

Približno 40 planinara iz pomenute tri zemlje, kao i iz Njemačke, planinare stazom „Vrhovi Balkana“, po prvi put od njene identifikacije. Planinarenje traje šest dana, počelo je 15. juna u Peći i nastavlja se preko Plava, do Theti u Valjboni, Albaniji.

Nakon Peći zvanična prezentacija staze održana je i u Plavu, gdje je učesnicima pohoda i oragnizatorima domaćin bio predsjednik Opštine Skender Šarkinović.

Staze kao izazov

Direktorica TO Plava Esmira Rugovac kazala je, da ova prezentacija dolazi u pravi čas, te da će staza biti izazov svakom planinaru i turisti.

„Planinarska staza koja prolazi kroz pomenute zemlje, duga je 130 kilometara. Osim razvoja regionalne mreže između ove tri države, naš osnovni cilj je svakako i prezentacija planinskog turizma, kroz planinarenje, planinski biciklizam, sportsko penjanje. Drago mi je što su Ministarsto održivog razvoja i turizma i NTO Crne Gore stali iza ovog projekta“, kazala je Rugovac.

Predstavnica GIZ-a Stanislava Pavlović kazala je, da se staza „Vrhovi Balkana“ trenutno markira, te da će nakon završetka projekta stazom upravljati prekogranična mreža partnera.

“Procedura prelaska granice van graničnih prelaza je razriješena sa nadležnim institucijama i radi se na sistemu bezbjednosti u planini. Planinarski vodiči za ovu stazu, biće obučeni prema međunarodnim standardima. Prekogranična mreža partnera uključivaće Ministarstvo turizma, turističke organizacije i lokalne uprave“ kazala je Pavlović.

Preporučujemo za Vas