Amfilohije: Ili poštovanje ili pravda u Briselu i Strazburu

"Nema niko pravo da svoje ideološke predrasude nameće Crkvi i da je ograničava na neku državu ili neki narod"
0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.06.2011. 20:38h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da Mitroplija poštuje nezavisnu državu Crnu Goru, ali očekuje i da ta država ispoštuje vjekovno ustrojstvo Crkve, a u protivnom pravda će biti zatražena u Briselu i Strazburu.

On je ukazao da Crkva u Crnoj Gori postoji osam vjekova i da je ona bila i ostala "kičmena moždina" države koju je, kako je rekao, praktično stvorila u vrijeme dinastije Petrović.

Amfilohije je rekao da ima nagovještaja od Vlade Crne Gore da će se prestati s progonom sveštenstva i monaštva, a ukoliko se to ne dogodi, SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska će se obratiti Briselu, Strazburu i svim relevantnim međunarodnim ustanovama.

"Ne znam da li je Srbija u tom pogledu nešto reagovala, ali što se tiče međunarodne zajednice, nesumnjivo, ukoliko bi državna vlast u Crnoj Gori nastavila taj progon nad mitropolijom, SPC, sveštenstvom i monasima, spremni smo da se obratimo i Briselu, Strazburu i svim relevantnim međunarodnim ustanovama i da tražimo zaštitu svojih prava, a u isto vrijeme da tražimo resituciju crkvene imovine", naveo je mitropolit na prilikom predstavljanja knjige o manastiru Morača.

On je rekao da očekuje da pitanje imovine bude rešeno, da imovina bude vraćena i da u tome preovlada razum s obzirom na to da, kako je rekao, u Crnoj Gori postoji tendencija da se Mitropoliji oduzme sveukupna imovina i svi hramovi.

Nadam se da do toga neće doći, kao što se nadam da neće doći do rušenja crkve na Rumiji koju smo mi obnovili

Upitan da li će Mitropolija biti registrovana, Amfilohije je odgovorio da "nema nikakvog zakona koji traži da se registrujemo, niti bilo kakvog razloga da mi to prihvatiti nećemo, sem nekog nasilja, za koje se nadama da neće doći".

Mitropolit SPC je podsjetio da je ta priča započeta sa hramom Svete Bogorodice na Ćipuru za koji je rečeno da treba da pređe u vlasništvo cetinjske opštine, odnosno Istorijskog muzeja i hrama u Kruševcu.

"Nadam se da do toga neće doći, kao što se nadam da neće doći do rušenja crkve na Rumiji koju smo mi obnovili, kao i da će vlada omogućiti obnovu crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu", rekao je on.

Univerzalna misija Mitropolije

Mitropolit SPC je potvrdio da će se pojaviti pred sudom koji ga tereti za govor mržnje, mada, kako je rekao, mora da prizna da su čudne optužbe protiv mitropolita zato što brani i štiti rušenje hrama.

"To se desilo sa mojim preothodnikom Danilom Dajkovićem. Jedine demonstracije koje su u Crnoj Gori bile posle rata, bile su protiv mitropolita Dajkovića zato što je branio da se sruši crkva Svetog Petra na Lovćenu i pogazi zavještanje Petra Petrovića Negoša", podsjetio je mitropolit.

"Bez obzira na rezultate popisa, Mitopolija obavlja svoju vjekovnu misiju koja je i lokalna i mjesna, ali i univerzalna

Amfilohije je rekao da ima komunikaciju sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori i podsjetio da je prošlog vikenda pozvao katolike i islamske vjernike da se pridruže Mitropoliji u iznošenju krsta na Rumiju.

Upitan o rezultatatima popisa, Amfilohije je odgovorio da oni još nisu saopšteni, ali da bez obzira na samo deklarisanje naroda po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, odnosno jeziku kojim govore, Crkva, po svojoj prirodi, nije usloveljena - ona je vaseljenska i obuhvata svaki zemaljski narod.

"Bez obzira na rezultate popisa, Mitopolija obavlja svoju vjekovnu misiju koja je i lokalna i mjesna, ali i univerzalna. Prema tome, nema niko pravo da svoje ideološke predrasude nameće Crkvi i da je ograničava na neku državu ili neki narod", rekao je Amfilohije.

Bonus video: