I maloljetnici mogu osnovati NVO

Prijedlogom zakona smanjen broj osnivača potreban za osnivanje NVO na tri, a da najmanje jedan mora imati sjedište, boravište ili prebivalište u Crnoj Gori
51 pregleda 0 komentar(a)
zakon, Foto: RFE
zakon, Foto: RFE
Ažurirano: 16.06.2011. 15:01h

Crnogorska Vlada usvojila je Prijedlog zakona o nevladinim organizacijama (NVO), sa ciljem unaprijeđenja normativno-pravnog okvira za njihovo osnivanje i rad, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Ivan Brajović.

One je kazao da je namjera Vlade da unaprijedi saradnju sa civilnim sektorom u kreiranju javnih politika.

Barović je, nakon sjednice VLade, saopštio da je Prijedlogom zakona smanjen broj osnivača potreban za osnivanje NVO na tri, a da najmanje jedan mora imati sjedište, boravište ili prebivalište u Crnoj Gori.

"NVO su dužne da svake godine savjetodavnom tijelu podnose izvještaj o programima za koje su ih finansirali", rekao je Brajović.

"Propisano je postojanje registra u elektronskoj formi i stvorene su prepostavke za finansiranje iz budžeta preko komisije koju formira Vlada", naveo je Brajović.

Vlada će, kako je najavio, svake godine odrediti prioritetne oblasti iz javnog interesa uz visinu novca za njihovo finansiranje.

"NVO su dužne da svake godine savjetodavnom tijelu podnose izvještaj o programima za koje su ih finansirali", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, ustanovljena je obaveza da NVO, koja je u godini prihodovala deset hiljada ura, dužna da izvještaj objavi na internet stranici u roku od deset dana nakon njegovog usvajanja.

Bonus video: