Veterinarka sumnja da su svinje u Bistrici uginule zbog ešerihije koli

Ona je navela da je samo u naselju Bistrice uginulo najmanje šest svinja, čime je potvrdila priču koju su “Vijestima” ispričali mještani Bistrice
332 pregleda 0 komentar(a)
uginule svinje, Foto: Vlado Otašević
uginule svinje, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 16.06.2011. 13:50h

Veterinarka Veterinarske ustanove „Mont Vet” Snežana Kaluđerović je kazala da na osnovu simptoma koje su imale uginule svinje u naselju Bistrica sumnja da su neke bile zaražene ešerihijom koli.

Ona je navela da je samo u naselju Bistrice uginulo najmanje šest svinja, čime je potvrdila priču koju su “Vijestima” ispričali mještani Bistrice.

"Kod Jovana Dobrovića iz naselja Bistrice su uginule koliko mi je poznato tri svinje, na osnovu simptoma koje su imale najviše sumnjam na ešerihiju koli. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je u pitanju “ešerihija” jer nismo izvršili obdukciju jer su vlasnici pokopali svinje", kazala je Kaluđerović, dodajući da pošto nije pratila ostala uginuća ne može da tvrdi da su svinje uginule zbog istog razloga.

Ona tvrdi da ne postoji materijalni dokaz da je zaista u pitanju bakterija “ešerihija”.

"U slučaju da jeste ona nema veze sa mutiranom bakterijom koja je u nekim evropskim zemljama napala ljude. Mutirana bakterija je dobila neka druga svojstva. Ešerihija je bakterija koja je prisutna u živim organizmima, ali samo u određenim slučajevima i pod određenim uslovima zna da bude toksična za organizam. U datom momentu može da truje organizam, tako da u težim slučajevima ne pomažu ni ljekovi. Ne smije da se jede meso od zaražene životinje i tako ne postoji opasnost za ljude", navela je Kaluđerović, dodajući da situacija nije alarmantna i da ako bi bilo slučajeva da svinja oboli da vlasnik mora kontaktirati veterinarsku ambulantu na vrijeme.

Veterinarske ustanove će pratiti situaciju u Donjoj Zeti u narednim danima. Razlog uginuća svinja može biti utvrđen samo obdukcijom, od juče nema slučajeva uginuća.

Bonus video: