Građani Crne Gore sve više vjeruju policiji?

Policijsku organizaciju pojedinci doživljavaju kao organ represije i sile. Tu psihologiju moramo mijenjati
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 13:14h

Direktor policije Veselin Veljović rekao je da građani sve više vjeruju policiji, "što pokazuju i istraživanja koja pokazuju taj trend rasta".

Poslednjih deset godina, kako je naveo, taj broj nikada nije prešao 50 odsto, a u prošloj godini je bilo otprilike 55 odsto građana koji iskazuju odnos povjerenja i podrške prema policijskoj organizaciji.

“Policijsku organizaciju pojedinci doživljavaju kao organ represije i sile. Tu psihologiju moramo mijenjati prvo u policijskoj organizaciji, pa onda u svijesti naših građana”, zaključio je Veljović.

Stopa kriminala među najnižim u Evropi

Uprava policije je efikasno i u skladu sa ovlašćenjima, odgovorila na sve bezbjednosne izazove i rizike u prošloj godini i dala profesionalni doprinos stabilnom bezbjednosnom ambijentu u Crnoj Gori, ocijenio je Veljović.

“Na petogodišnjem nivou, bilježi se smanjene kriminala za 27 odsto"

“Stabilna bezbjednosna situacija je rezultat jačanja organizacionih i profesionalnih kapaciteta policijske organizacije i subjekata koji djeluju u sistemu bezbjednosti, međuagencijske, regionalne i međunarodne saradnje, aktivnosti i saradnje sa civilnim sektorom, građanima, medijima, lokalnom samoupravom i drugim subjektima”, kazao je Veljović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini zabilježeno je smanjenje kriminala za 13,7 odsto, a stopa kriminala od 11,3 jedna je od najnižih u Evropi.

“Na petogodišnjem nivou, bilježi se smanjene kriminala za 27 odsto. Nadležnim tužiocima podneseno je 5.726 krivičnih prijava, od kojih je 209 ili 3,7 odsto odbačeno”, kazao je Veljović na konferenciji za novinare.

Najviše krivičnih djela u Podgorici

On je rekao da je ostvaren visok stepen u segmentu rasvjetljavanja krivičnih djela sa NN počiniocem – 67,8 odsto. “Pored krivičnih djela sa nepoznatim počiniocem u izvještajnom periodu, rasvijetljeno je i 49 krivičnih delikata iz prethodnih godina".

"Od tih krivičnih djela treba izdvojiti jedno teško ubistvo iz 2009.godine, ubistvo iz 2005.godine, pokušaj ubistva iz 2006. godine i sedam razbojništava”, rekao je on.

Najveću stopu kriminaliteta ima područna jedinica Budva 31,5, dok su stope kriminaliteta iznad prosječne registrovane u Baru, 15,6, Herceg Novi 12,2 i Nikšiću 12 odsto. Niže stope kriminaliteta imaju Pljevlja 7,5 odsto, Podgorica – 9 i Bijelo Polje -9,8 odsto. U Berane registrovana je stopa na nivou prosječne – 11,4 odsto.

Najveći broj krivičnih djela registrovan je na području nadležnosti područne jedinice Podgorica -1.944, gdje se registruje oko 28 odsto ukupne problematike.

Za 5 godina procesuirano 35 kriminalnih grupa

Veljović je naveo da je podnešeno sedam krivičnih prijava Specijalnom državnom tužiocu, kojima su procesuirane 53 osobe, zbog osnovane sumnje da su počinila 95 krivičnih djela organizovanog kriminala.

“U šest slučajeva se radi o presjecanju krijumčarskih kanala trgovine drogom i suzbijanju djelovanja kriminalnih grupa koje se organizovano bave ovim nezakonitostima, a u jednom slučaju, procesuirana je organizovana kriminalna grupa, koja se u dužem periodu bavila trgovinom ljudima i posredovanjem u vršenju prostitucije”, naveo je Veljović.

On je rekao da je u poslednjih pet godina, policija Specijalnom tužiocu procesuirala 35 organizovanih kriminalnih grupa. ”Tom tužiocu procesuiran je još jedan značajan broj organizovanih kriminalnih grupa i te prijave su proslijeđene na nadležnost drugim državnim tužiocima”, kazao je on.

Veljović je objasnio da su se procesuirane organizovane kriminalne grupacije bavile uglavnom krijumčarenjem i rasturanjem narkotika, krađom i krijumčarenjem motornih vozila, akciznih roba, oružja, trgovinom ljudima, pranjem novca i drugim teškim krivičnim deliktima.

Veljović je kazao da je očuvan stabilan javni red, uz značajno smanjenje od 11,6 odsto registrovanih prekršaja javnog reda i mira

“Vođe i članovi tih grupa su, uglavnom, porijeklom iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije”, rekao je on.

Veljović je naveo da je granična policija profesionalno realizovala aktivnosti na kontroli i nadzoru državne granice i u sadejstvu sa kriminalističkom policijom operativno djelovala na sprečavanju i otkrivanju prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija, kretanja i boravka stranaca i drugih poslova i zadataka.

Procesi protiv 190 službenika policije

On je kazao da je očuvan stabilan javni red, uz značajno smanjenje od 11,6 odsto registrovanih prekršaja javnog reda i mira.

Veljović je naveo da je disciplinski postupak, za teže povrede radne dužnosti, vođen protiv 190 službenika

Veljović je naveo i da je poboljšano stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima, što je, kako smatra, posljedica aktivnog i intenzivnog djelovanja saobraćajne policije realizovanjem planiranih akcija i kampanja.

On je rekao da su protiv 30 službenika Uprave policije, podnesene krivične prijave, zbog sumnje da su počinili 35 krivičnih djela, dok je protiv 14 službenika, zbog 15 prekršaja, podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Veljović je naveo da je disciplinski postupak, za teže povrede radne dužnosti, vođen protiv 190 službenika. “Nakon sprovedenog postupka, izrečene su disciplinske mjere za 140 službenika, od kojih je za 8 službenika izrečena mjera prestanak radnog odnosa”, rekao je on.

Veljović je kazao da je disciplinska mjera - novčana kazna izrečena za još 173 službenika, zbog počinjenih lakših disciplinskih prekršaja.

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati i profesionalan stav crnogorske policije u međunarodnim okvirima su imale uticaj na jačanje već ostvarenog imidža Crne Gore, kao stabilne bezbjednosne destinacije.

Galerija

Bonus video: